Filtriranje
hr en
0 0

Zašto koristiti kokosovo ulje za kuhanje?

Datum objave: 04.06.2018

Kokosov orah je općenito omiljena namirnica koja se može nabaviti u najrazličitijim oblicima: od cijeloga oraha, mlijeka, brašna, pahuljica, šećera i ulja. Kokosovo je ulje u tropskim predjelima jedno od najstarijih i najzdravijih ulja koja su se koristila u prehrani. Primjena mu je svestrana, no jedno vrijeme nije bilo popularno jer se smatralo da zbog visokog udjela zasićenih masnoća nije dobro za zdravlje. Ipak, novija istraživanja i naučne spoznaje ipak su pokazale velike vrijednosti ovoga ulja. Prirodne zasićene masnoće potrebne su tijelu za normalno funkcioniranje i nisu štetne – za razliku od industrijskih masnoća koje mogu biti opasne i trebalo bi ih izbjegavati.

Kokosovo ulje zapravo je visokovrijedna namirnica koju bi trebalo uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer za ljudsko zdravlje ima brojne koristi. Glavni visokovrijedni sastojci su laurinska i kaprilna kiselina koje su zaslužne za brojna ljekovita svojstva ovoga ulja. Laurinska kiselina nalazi se još samo u majčinome mlijeku i ima izrazita zaštitna svojstva. Kokosovo ulje je zasitno, izvrstan je i brz izvor energije i ubrzava metabolizam. Ne utječe na razine šećera u krvi i izlučivanje inzulina, pa u prehrani mnogo pogodnije od korištenja ugljikohidrata, što je ujedno i velika prednost za sve osobe koje žele ukloniti suvišak kilograma, kao i dijabetičare.

Kod probave poboljšava apsorpciju nekih hranjivih tvari, osobito na vitamine topive u mastima (vitamini A, D, E i K), ali minerale poput kalcija, magnezija i željeza. Kokosovo ulje snaži imunološki sustav, potiče stvaranje bijelih krvnih stanica, djeluje protiv raznih infekcija (bakterijskih, gljivičnih i virusnih), neutralizira štetne tvari u organizmu, ublažava probavne tegobe (nadutost, zatvor i hemoroide) te snaži sluznicu crijeva. Može povisiti razine dobroga kolesterola. Povoljno djeluje na živčani sustav te poboljšava koncentraciju i pamćenje te ublažava stres, tjeskobu i depresiju. Smatra se da sprečava i ublažava tegobe kod psorijaze, astme, povišenoga krvnoga tlaka arterioskleroze, neurodegenerativnih bolesti (poput Alzheimerove i Parkinsove bolesti) te nastanka nekih vrsta tumora i raka.

Snažno antioksidativno djelovanje odnosi se na vanjsku i unutarnju primjenu. Poznata su blagotvorna svojstva ovoga ulja na kožu, kosu i nokte (za njegu i protiv starenja). Koristi se kod raznih tegoba (ozljede, opekotine, osipi, ekcemi, akne, herpes, gljivice…), za njegu usana i usne šupljine… Služi i za masažu jer ublažava bolove i otekline zglobova te ubode insekata. Popis korisnih svojstava gotovo je nepregledan, stoga je kokosovo ulje više nego korisno uvijek imati pri ruci u kulinarstvu, njezi tijela i u terapeutske svrhe.

Samo 100%-tno hladno tiješteno kokosovo ulje iz ekološkoga uzgoja ima vrhunska nutritivna i terapeutska svojstva. Stoga treba pripaziti koje ulje kupujemo jer se ponekad može desiti da kokosovo ulje namijenjeno za vanjsku primjenu može sadržavati i neke druge sastojke i kao takvo se ne smije koristiti u prehrani. Kvalitetno ulje je ugodnoga, blagoga i nježnoga mirisa po kokosu. Snažan i pomalo odbojan miris može biti pokazatelj nečistog ulja, ali i procesa kvarenja (užeglosti). Kako bismo bili sigurni da smo kupili kvalitetan proizvod, dobar pokazatelj je boja: kokosovo ulje u krutome stanju mora biti bijelo. Inače nije posve čisto (može imati primjese nekog drugog ulja), a u nekim slučajevima može sadržati plijesni.

Kokosovo ulje se pri temperaturama ispod 23 do 25°C nalazi u krutome stanju, iznad toga se otapa i postaje ulje. Stoga se ponekad koriste nazivi kokosovo ulje ili kokosova mast, ovisno u kojemu se stanju nalazi. Možemo ga čuvati u hladnjaku, ali i na sobnoj temperaturi – jer je razmekšano i jednostavnije za primjenu. Za razliku od mnogih drugih vrsta ulja uglavnom ima dulji rok trajanja i ne zahtjeva posebno čuvanje.

Kuhanje s kokosovim uljem je jednostavno. Koristimo ga kao bilo koju drugu masnoću. Osim u egzotičnim receptima tropskih krajeva, pristajat će i uz sve naše uobičajene namirnice – slane i slatke. 

Sirovo ulje pogodno je za izradu zdravih namaza, krema i majoneza, kao dodatak u kolače, torte, kekse, razne deserte, frapee i smoothije. Možemo ga upotrijebiti u krutome stanju ili, kako smo već spomenuli i u tekućemu. Pogodno je za sve vrste prženja, pečenja, pirjanja i kuhanja jer je termostabilno te se pri višim temperaturama (primjerice kod prženja) ne stvaraju štetni, kancerogeni spojevi. Stoga se smatra jednim od najkvalitetnijih biljnih ulja.

Encian u ponudi ima ulja koja će biti prikladna za svakoga:

BIO KOKOSOVO ULJE, 200 ml

ULJE OD KOKOSA BIO MAXI PACK, 500 ml

ULJE OD KOKOSA BEZ MIRISA BIO 200 ml

Komentari 0
Nema komentara. Budi prvi!
Pošalji svoj komentar

Vaš email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar