Prijavi se za newsletter, ostvari brojne popuste i iskoristi -15% popusta na ukupnu kupovinu. *Popusti se ne zbrajaju
0
Zašto koristiti kokosovo ulje za kuhanje?
Komentara 0

Kokosov orah je općenito omiljena namirnica koja se može nabaviti u najrazličitijim oblicima: od cijeloga oraha, mlijeka, brašna, pahuljica, šećera i ulja. Kokosovo je ulje u tropskim predjelima jedno od najstarijih i najzdravijih ulja koja su se koristila u prehrani. Primjena mu je svestrana, no jedno vrijeme nije bilo popularno jer se smatralo da zbog visokog udjela zasićenih masnoća nije dobro za zdravlje. Ipak, novija istraživanja i naučne spoznaje ipak su pokazale velike vrijednosti ovoga ulja. Prirodne zasićene masnoće potrebne su tijelu za normalno funkcioniranje i nisu štetne – za razliku od industrijskih masnoća koje mogu biti opasne i trebalo bi ih izbjegavati.

Kokosovo ulje zapravo je visokovrijedna namirnica koju bi trebalo uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer za ljudsko zdravlje ima brojne koristi. Glavni visokovrijedni sastojci su laurinska i kaprilna kiselina koje su zaslužne za brojna ljekovita svojstva ovoga ulja. Laurinska kiselina nalazi se još samo u majčinome mlijeku i ima izrazita zaštitna svojstva. Kokosovo ulje je zasitno, izvrstan je i brz izvor energije i ubrzava metabolizam. Ne utječe na razine šećera u krvi i izlučivanje inzulina, pa u prehrani mnogo pogodnije od korištenja ugljikohidrata, što je ujedno i velika prednost za sve osobe koje žele ukloniti suvišak kilograma, kao i dijabetičare.

Kod probave poboljšava apsorpciju nekih hranjivih tvari, osobito na vitamine topive u mastima (vitamini A, D, E i K), ali minerale poput kalcija, magnezija i željeza. Kokosovo ulje snaži imunološki sustav, potiče stvaranje bijelih krvnih stanica, djeluje protiv raznih infekcija (bakterijskih, gljivičnih i virusnih), neutralizira štetne tvari u organizmu, ublažava probavne tegobe (nadutost, zatvor i hemoroide) te snaži sluznicu crijeva. Može povisiti razine dobroga kolesterola. Povoljno djeluje na živčani sustav te poboljšava koncentraciju i pamćenje te ublažava stres, tjeskobu i depresiju. Smatra se da sprečava i ublažava tegobe kod psorijaze, astme, povišenoga krvnoga tlaka arterioskleroze, neurodegenerativnih bolesti (poput Alzheimerove i Parkinsove bolesti) te nastanka nekih vrsta tumora i raka.

Snažno antioksidativno djelovanje odnosi se na vanjsku i unutarnju primjenu. Poznata su blagotvorna svojstva ovoga ulja na kožu, kosu i nokte (za njegu i protiv starenja). Koristi se kod raznih tegoba (ozljede, opekotine, osipi, ekcemi, akne, herpes, gljivice…), za njegu usana i usne šupljine… Služi i za masažu jer ublažava bolove i otekline zglobova te ubode insekata. Popis korisnih svojstava gotovo je nepregledan, stoga je kokosovo ulje više nego korisno uvijek imati pri ruci u kulinarstvu, njezi tijela i u terapeutske svrhe.

Samo 100%-tno hladno tiješteno kokosovo ulje iz ekološkoga uzgoja ima vrhunska nutritivna i terapeutska svojstva. Stoga treba pripaziti koje ulje kupujemo jer se ponekad može desiti da kokosovo ulje namijenjeno za vanjsku primjenu može sadržavati i neke druge sastojke i kao takvo se ne smije koristiti u prehrani. Kvalitetno ulje je ugodnoga, blagoga i nježnoga mirisa po kokosu. Snažan i pomalo odbojan miris može biti pokazatelj nečistog ulja, ali i procesa kvarenja (užeglosti). Kako bismo bili sigurni da smo kupili kvalitetan proizvod, dobar pokazatelj je boja: kokosovo ulje u krutome stanju mora biti bijelo. Inače nije posve čisto (može imati primjese nekog drugog ulja), a u nekim slučajevima može sadržati plijesni.

Kokosovo ulje se pri temperaturama ispod 23 do 25°C nalazi u krutome stanju, iznad toga se otapa i postaje ulje. Stoga se ponekad koriste nazivi kokosovo ulje ili kokosova mast, ovisno u kojemu se stanju nalazi. Možemo ga čuvati u hladnjaku, ali i na sobnoj temperaturi – jer je razmekšano i jednostavnije za primjenu. Za razliku od mnogih drugih vrsta ulja uglavnom ima dulji rok trajanja i ne zahtjeva posebno čuvanje.

Kuhanje s kokosovim uljem je jednostavno. Koristimo ga kao bilo koju drugu masnoću. Osim u egzotičnim receptima tropskih krajeva, pristajat će i uz sve naše uobičajene namirnice – slane i slatke. 

Sirovo ulje pogodno je za izradu zdravih namaza, krema i majoneza, kao dodatak u kolače, torte, kekse, razne deserte, frapee i smoothije. Možemo ga upotrijebiti u krutome stanju ili, kako smo već spomenuli i u tekućemu. Pogodno je za sve vrste prženja, pečenja, pirjanja i kuhanja jer je termostabilno te se pri višim temperaturama (primjerice kod prženja) ne stvaraju štetni, kancerogeni spojevi. Stoga se smatra jednim od najkvalitetnijih biljnih ulja.

Encian u ponudi ima ulja koja će biti prikladna za svakoga:

BIO KOKOSOVO ULJE, 200 ml

ULJE OD KOKOSA BIO MAXI PACK, 500 ml

ULJE OD KOKOSA BEZ MIRISA BIO 200 ml

Ocjenite članak

Imate komentar, pitanje ili savjet?

Pozivamo vas da ih ostavite u nastavku.

učitavam komentare...