Prijavi se za newsletter, ostvari brojne popuste i iskoristi -15% popusta na ukupnu kupovinu. *Popusti se ne zbrajaju
0
X razloga zašto zamijeniti kutiju lijekova s kurkumom!
Komentara 2

O kurkumi se mnogo govori i piše, a za to postoje mnogobrojni razlozi: ova zanimljiva biljka doista ima mnoga hvalevrijedna svojstva koja pridonose zdravlju. Stoga se može reći kako njezinim redovitim korištenjem postupno možemo odbaciti kutiju s lijekovima! Često se uzimanje lijekova uzima suviše olako, a zapravo možda i nisu nužno potrebni. Zdravim životnim navikama i prehranom mnogo toga možemo učiniti za svoje zdravlje. Zdrava prehrana znači raznovrsnost, pri čemu ni u čemu ne treba pretjerivati. Osim temeljnog odabira zdravih namirnica, ta raznovrsnost uključuje i vrijedne namirnice poput kurkume.

Znanstveni naziv kurkume Curcuma longa, a pripada istoj porodici kao i đumbir: Zingiberaceae. Ova trajna zeljasta biljka potječe iz Azije, gdje se tisućama godina koristi u prehrani, tradicionalnoj medicini i kao boja za tkanine. Kao namirnica i začin koristi se zadebljali korijen (rizom). Može se jesti sirov ili u prahu. Prah je intenzivne narančasto-žute boje koju daje boju jelima i napicima. Miris i aroma su neobični; pomalo ljutkasti i gorkasti, a podsjećaju na mješavinu đumbira, naranče, mošusa, gorušice i zemlje.

Kukurma sadrži više od 100 kemijskih spojeva (fitokemikalija). U sastavu joj se nalazi približno 60 do 70% ugljikohidrata, 6 do 8% proteina, 5 do 10% masnoća, 3 do 7% minerala, 2 do 7% prehrambenih vlakana, 3 do 7% esencijalnih ulja i 1 do 6% kurkuminoida. Među kurkuminoidima najvažniji je kurkumin, odgovoran za izrazito žutu boju, a što je još važnije ima iznimne zdravstvene dobrobiti.

U sastavu kurkume nalaze se vitamini (B1,B3, B6, C, E i K), minerali (fosfor, kalij, kalcij, magnezij, mangan, željezo, bakar, cink i selen), aminiokiseline i masne kiseline. Sadrži čak 34 esencijalna (eterična) ulja visoke terapeutske vrijednosti.

Mnoštvo ovih spojeva zaslužno je za djelovanje na sve tjelesne sustave. Stoga se kurkumu preporučuje uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Ona djeluje protiv bakterija, gljivica i virusa; snaži imunitet, daje energiju, potiče metabolizam i cirkulaciju krvi, čisti krv od štetnih tvari, štiti organizam od raznih tegoba i bolesti te djeluje protuupalno i analgetički. Stoga kod mnogih tegoba ublažava bolove.

Kurkuma se iznimno cijeni pri sprečavanju i ublažavanju raznih upalnih stanja, jer se kronične upale povezuju se s mnoštvom suvremenih bolesti. Smatra se korisnom kod artritisa, upale mjehura i upale gušterače, osteoporoze, reumatoidnoga artritisa, ulceroznoga kolitisa, Chronove bolesti, fibromialgije…

Antioksidativne tvari organizam štite od starenja i oštećenja na staničnoj razini, a time i od mnogih bolesti. Tako kurkumin osim što ima zaštitnu ulogu, pojačava aktivnost antioksidativnih enzima vlastitoga tijela.

Kurkuma povoljno djeluje na funkcioniranje i zdravlje čitavoga probavnoga sustava. Koristi se kod loše probave, nadutosti, tegoba sa žuči, jetrom, gušteračom… Važna je i za dišni sustav te ublažava prehlade, gripu, bronhitis, astmu...

Potiče stvaranje neurotrofnoga moždanoga faktora (BDNF), proteina koji se stvara u mozgu. Njegove povišene razine mogu poboljšati sposobnost učenja i pamćenja, a važan je za stvaranje novih neurona. Smanjene količine ove tvari primijećene su kod primjerice depresije i Alzheimerove bolesti. Preporučuje se kod neuroloških bolesti (multipla skleroza, demencija, Alzheimerova bolest, posljedice moždanoga udara…). Kurkuma može biti od velike pomoći kod tjeskobe i depresije.

Kurkuma regulira krvni tlak, hormone, razine šećera i kolesterola u krvi, a može umanjiti opasnost od bolesti srca i krvnih žila, te srčanoga i moždanoga udara. Preporučuje se u redukcijskim dijetama za skidanje suviška kilograma.

Smatra se da kurkumin može djelovati na molekularnoj razini i pridonijeti sprečavanju stvaranja kancerogenih stanica, pa je izvrsno pomoćno sredstvo u prevenciji i borbi protiv raka. To se osobito odnosi na rak dojke, prostate, pluća, debeloga crijeva, gušterače i multiplog mijeloma. Može čak ublažiti nuspojave kemoterapije.

Kurkuma ublažava opekline, potiče zarastanje rana, upalne procese na koži i psorijazu (može se upotrijebiti za obloge).

Kurkuma u hrani neizostavan je sastojak brojnih azijskih jela kojima daje prepoznatljivu boju, aromu i miris. Kurkuma je izvrstan začin za razna slana i slatka jela. Možemo je dodavati u juhe, variva, umake, salate, priloge, glavna jela, pa čak i u deserte. Ona svojim svojstvima čuva namirnice od štetnih organizama i kvarenja, pa je prikladan sastojak marinada za ribu i meso. Usto neutralizira nepoželjne mirise.

Popularni su i napici s kukumom: čaj, mlijeko, smoothiji… Prema ukusu jednostavno možemo spravljati vlastite kombinacije.

Preporučena doza kurkume  je 1 čajna žlica dnevno. Kurkumin se dosta teško apsorbira u krvotok, pa je u jela i napitke s kurkumom korisno dodati crni papar i/ili neku masnoću.

Uzima li se u preporučenim količinama, kurkuma obično ne izaziva nuspojave. Kako usporava zgrušavanje krvi, što je u mnogim slučajevima korisno, treba biti oprezan prije kirurških zahvata i pri uzimanju lijekova takvoga djelovanja.

Oprezne trebaju biti osobe koje imaju tegobe vezane uz hormon estrogen (neke vrste raka dojke, maternice…).

Ocjenite članak

Imate komentar, pitanje ili savjet?

Pozivamo vas da ih ostavite u nastavku.

učitavam komentare...