Filtriranje
hr en
0 0

Soda bikarbona - zaboravljeni sastojak svevremenske primjene

Datum objave: 06.12.2016

Soda bikarbona je popularan kućni proizvod. Dugačka je lista upotrebe sode bikarbone od kuhanja, preko čišćenja do osobne higijene. Soda bikarbona također osigurava i zanimljivo dobro stanje organizma. Smanjuje žgaravicu, pomaže kod probavnih smetnji, oralnog zdravlja, te ublažava ubode insekata.

Mnogi sportaši koriste sodu bikarbonu kako bi im pomogla tijekom intenzivnog vježbanja. Soda bikarbona kemijskog naziva natrij hidrogen bikarbonat je blago alkalna sol načinjena od natrijevih i bikarbonatnih iona. Prirodno se nalazi otopljena u mineralnim izvorima, dok ju kupujemo kao bijeli prah bez mirisa. Pomaže u oralnoj higijeni jer čišćenje zubi sa sodom bikarbonom djelotvornije uklanja plak. Ukoliko dođe do uboda insekta sodu bikarbonu razmućenu u vodi treba nanijeti na mjesto uboda što smanjuje svrbež.

Soda bikarbona pri pečenju potiče stvaranje ugljičnog dioksida, koji je zaslužan za željenu konzistenciju kolačića. Ako nam ponestane praška za pecivo jednako dobro će poslužiti upravo soda bikarbona, možda stari i pomalo zaboravljeni sastojak, no iznimno učinkovit.

U sportu soda bikarbona pomaže pri intenzivnijem anaerobnom vježbanju kada se stvara mliječna kiselina koja dovodi do umora mišića i smanjenja sportske izvedbe. Soda bikarbona smanjuje kiselinu u mišićima, vračajući optimalan pH (pH= 7). Time se smanjuje umor i poboljšava  izvedba. Soda bikarbona također poboljšava mišićnu koordinaciju i povećava  čvrstoću mišića te omogućava veći broj ponavljanja pri vježbanju.

Uzimanje sode bikarbone je siguran i pouzdan način za poboljšanje sportske izvedbe, pogotovo kod vježbi visokog intenziteta ili intervalnim treninzima. No treba naglasiti kako soda ne djeluje kod svakoga jednako. Stoga je jedini način da otkrijete funkcionira li kod vas, da je isprobate.

Ipak treba naglasiti kako je sodu bikarbonu kao i sve dodatke prehrani potrebno oprezno koristiti kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

 

 

 

Komentari 0
učitavam komentare...