Prijavi se za newsletter, ostvari brojne popuste i iskoristi -15% popusta na ukupnu kupovinu. *Popusti se ne zbrajaju
0
Prirodni stimulans iz Amazonske prašume
Komentara 0

Guarana se tradicionalno koristila kod autohtonih zajednica Amazone. Biljka penjačica, crvenih plodova proizvodi se u Brazilu .Tipična je biljka koja se dodaje u hranu i pića. 70% guarane koristi se za proizvodnju energetskih pića i osvježavajućih bezalkoholnih pića dok preostalih 30%  se koristi kao dodatak prehrani u obliku kapsula ili praha topljivog u vodi.

Smatra se stimulansom zbog visoke koncentracije kofeina koji je ujedno i glavni sastojak same guarane. Guarana je biljka koja ima četiri puta više kofeina nego kava. Zahvaljujući mješavini drugih prirodnih sastojaka guarana ima stimulativniji efekt nego sami kofein. Bogata je polifenolima poput katehina i epikatehina.

Istraživanja pokazuju svojstva guarane koja povećavaju kognitivne sposobnosti, smanjuje mentalni zamor povezan sa kontinuiranim naporom. Guarana ima stimulativna i ostala terapeutska svojstva poput podizanja energije pa je preporučljiva kod sportskih napora, jakog antimikrobnog i antioksidativnog djelovanja, antidepresiv te mnoga druga.

Preporučuje se uz namirnice bogate vitaminima i mineralima ili uz dodatke prehrani. Guarana poput ostalih namirnica bogatih katehinom ima utjecaj na oksidaciju LDL-a što može povoljno djelovati na bolesti srca i krvožilnog sustava.

Kod konzumiranja guarane treba ipak biti oprezan! Osobe sa visokim krvnim tlakom te one koje su osjetljivije na kofein jer prekomjerna količina kofeina može utjecati na organizam tako da se javlja osjećaj nervoze, drhtavica, crvenilo, lupanje srca, povećanje krvnog tlaka, nesanica i sl. stoga je važno pri konzumaciji bilo kojeg od pripravaka strogo se držati uputa proizvođača te voditi briga o tome koliko se kofeinskih napitaka konzumiralo tijekom dana poput kave, crnog čaja, cola napitaka, energetskog napitka i sl.   

Ocjenite članak

Imate komentar, pitanje ili savjet?

Pozivamo vas da ih ostavite u nastavku.

učitavam komentare...