Prijavi se za newsletter, ostvari brojne popuste i iskoristi -15% popusta na ukupnu kupovinu. *Popusti se ne zbrajaju
0
Nigari – gorko slana magnezijeva sol
Komentara 0

Nigari se proizvodi iz morske vode koja se filtrira i koncentrira. Prvo se iz nje izdvajaju kristali natrijevog klorida koji prvo kristalizira. Daljnjim zagrijavanjem i hlađenjem kristalizira magnezijev klorid koji se zatim lomi u listiće. Dakle, nigari je prirodni derivat morske soli koji sadrži više od 95% magnezijeva klorida.

Listići nigarija koriste se za ugušćivanje sojina mlijeka pri izradi tofua, međutim na Dalekom istoku listići nigarija otapaju se u vodi i piju kao napitak koji čisti i revitalizira organizam. Razlog ovome je što je nigari prirodni izvor magnezija. Magnezij je životno važan mineral koji je uključen u stvaranje energije. Bitan je za rad srca, opuštanje mišića te za zdravlje živčanog sustava. Pomaže protiv umora i uznemirenosti. Sudjeluje u mineralizaciji kostiju i izgradnji zubne cakline, olakšava opstipaciju (zatvor).

Dnevna potreba za magnezijem iznosi 375 mg. Organizam ga sam ne može proizvesti pa ga je potrebno uzimati putem hrane (zeleno lisnato povrće, sjemenke, žitarice, orašasti plodovi, ali i u obliku nigarija te raznih drugih dodataka prehrani.

Magnezij u obliku magnezijevog klorida samo je jedan od brojnih oblika kojeg možemo naći u dodacima prehrani. Dostupnost magnezija u organizmu jako ovisi u kojem je obliku. Tako magnezij u obliku koji se lako otapa u tekućini bolje se apsorbira i u crijevima. Pošto se listići nigarija lako otapaju u vodi to znači da će se i magnezij u ovom obliku bolje apsorbirati i biti dostupniji u organizmu od npr. magnezija u obliku oksida ili sulfata.

Nigari se pije tako da se ½ -1 čajna žličica (oko 2,5 -5 g) otopi u 100 ml vode sobne temperature. Osim oralnog uzimanja nigari se može koristiti i u kupkama jer se može apsorbirati i putem kože.

Iako su blagotvorni učinci magnezija višestruki, a njegov deficit je vrlo čest, ipak bi se bubrežni bolesnici prije uzimanja magnezija trebali posavjetovati s liječnikom.
 

 

Ocjenite članak

Imate komentar, pitanje ili savjet?

Pozivamo vas da ih ostavite u nastavku.

učitavam komentare...