Kako i zašto koristiti magnezijev klorid?

Kako i zašto koristiti magnezijev klorid?

Magnezij je jedan od veoma važnih minerala koji je neophodan za normalno funkcioniranje organizma – sudjeluje u približno 300 biokemijskih reakcija! Stoga je jasno da će se njegov nedostatak sigurno loše odraziti na zdravlje. 

 

S magnezijem do zdravijeg srca, živčanog sustava i zubi

 

Magnezij je između ostalog bitan za mnoge metaboličke procese, pravilan rad srca, mišića te probavnoga i živčanoga sustava. 

Doprinosi zdravlju zubi i kosti (naravno, zajedno s kalcijem i vitaminom D). Važan je i cjelokupnome metabolizmu (osobito u sintezi proteina), čišćenju organizma te utječe na ravnotežu elektrolita. 

Općenito govoreći, dovoljna količina magnezija u organizmu će povoljno djelovati na mišiće i živčani sustav (smanjuje stres, umor, iscrpljenost, tjeskobu i depresiju).

 

Dnevna potreba organizma za magnezijem i njegov nedostatak

Smatra se da je dnevna potreba organizma za magnezijem približno 375 mg. Kako ga organizam ne može sam sintetizirati, moramo ga unositi putem namirnica. Uglavnom se nalazi u:

  • zelenom lisnatom povrću, 
  • orašastim plodovima, 
  • raznovrsnim sjemenkama, 
  • žitaricama

Nedostatak magnezija u prehrani danas je dosta čest i u određenoj mjeri nedostaje većini populacije. Do nedostatka ne mora doći zbog siromašne i jednolične prehrane već zbog toga što voće i povrće iz komercijalnoga uzgoja sadrži vrlo malo ovoga važnoga minerala.

Razlog leži u tome što su mnoga tla iscrpljena pa biljke apsorbiraju manje magnezija.

 

Magnezijev klorid ili Nigari: što je zapravo to

 

Magnezij je korisno barem povremeno uzimati kao dodatak prehrani. Osobito se preporučuje sportašima te svim osobama koje su pod fizičkim ili psihičkim stresom. Znate li da nedostatak magnezija uzrokuje glavobolju i migrenu? 

Magnezij postoji u nekoliko oblika, ali magnezijev klorid se brzo otapa u vodi i u organizmu se lako apsorbira. Magnezijev klorid se ponekad naziva nigari (ovaj izraz potječe iz Japana gdje se mnogo proizvodi i koristi). On zgušnjava mlijeko od soje (za izradu tofua – sira od soje). U Japanu se nigari dosta upotrebljava otopljen u vodi kao dodatak prehrani.

Magnezijev klorid nigari u Encian web shopu

To je posve prirodni spoj u obliku soli. Glavni sastojak je magnezijev klorid (više od 95%) te sadrži ponešto natrijevog i kalijevog klorida. 

Proizvodi se od morske vode postupcima filtriranja i koncentriranja. Nakon što se ukloni kristalizirani natrijev klorid, smjesa se zagrijava i hladi. Potom se kristalizira magnezijev klorid koji se lomi u listiće i pakira. Kristaliće magnezijevog klorida najsigurnije je čuvati na posve suhom i tamnom mjestu pri temperaturi do 25°C, jer su jako skloni privlačiti vlagu iz zraka.

 

Kako koristiti magnezij?

 

Često se postavlja pitanje kako je najbolje koristiti magnezijev klorid. Okus ove soli je gorko-slan, pa je uvijek razrjeđujemo vodom

 

Nadopuna prehrane magnezijem

 

Za nadopunu prehrane magnezijem, preporučuje se uzimati jednom dnevno ½ čajne žlice magnezija otopljenog u 1 dl vode i popiti. ½ čajne žlice (približno 2,5 g) sadrži 80% preporučene dnevne doze magnezija (299 mg).

 

Magnezijeva kupka

 

Kod ovog oblika magnezija izvrsno je to što se osim oralnim uzimanjem u organizam lako unosi (apsorbira) putem kože, što je prednost osobama kojima je problem piti otopinu. Tako ga možemo dodavati u kupke koje su osobito dobre za opuštanje mišića te protiv raznih bolova i grčeva. 

U kadu tople vode umiješamo i rastopimo magnezijev klorid – otprilike 250 g na 25 l vode. Prema želji mogu se dodati eterična ulja. Također, možemo načiniti i kupku samo za noge.

 

Magnezijevo “ulje”

 

Za lokalnu primjenu putem kože jednostavno možemo načiniti magnezijevo „ulje“. Uglavnom se u jednakim omjerima (50:50) pomiješaju destilirana voda i magnezijev klorid. Ova se otopina utrljava po čitavome tijelu ili na željena mjesta.

Kod uzimanja veće količine magnezijevoga klorida može doći do pojave mekše stolice ili proljeva. Drugih štetnih djelovanja i nuspojava uglavnom nema. Prije uzimanja ovog oblika magnezija bubrežni bolesnici trebali bi se posavjetovati sa svojim liječnikom.

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

  • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
  • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
  • Slika za inovativnostInovativnost
  • Etično poslovanje
     
  • Briga o planetu
    godišnje proizvedemo
    30.000kW
    iz vlastite solarne elektrane
  • Inovativnost
    godišnje recikliramo
    7.500kg
    papira