Prijavi se za newsletter, ostvari brojne popuste i iskoristi -15% popusta na ukupnu kupovinu. *Popusti se ne zbrajaju
0
Kako i zašto koristiti magnezijev klorid?
Komentara 8

Magnezij je jedan od veoma važnih minerala koji je neophodan za normalno funkcioniranje organizma – sudjeluje u približno 300 biokemijskih reakcija! Stoga je jasno da će se njegov nedostatak sigurno loše odraziti na zdravlje. Tako je među ostalim bitan za mnoge metaboličke procese, pravilan rad srca, mišića te probavnoga i živčanoga sustava. Doprinosi zdravlju zubi i kosti (naravno, zajedno s kalcijem i vitaminom D). Važan je i cjelokupnome metabolizmu (osobito u sintezi proteina), čišćenju organizma te utječe na ravnotežu elektrolita. Općenito, dovoljna količina magnezija u organizmu povoljno djeluje na mišiće i živčani sustav (smanjuje stres, umor, iscrpljenost, tjeskobu i depresiju).

Smatra se da je dnevna potreba organizma za magnezijem približno 375 mg. Kako ga organizam ne može sam sintetizirati, moramo ga unositi putem namirnica. Uglavnom se nalazi u zelenome lisnatome povrću, orašastim plodovima, raznovrsnim sjemenkama, žitaricama…

Nedostatak magnezija u prehrani danas je dosta čest i u određenoj mjeri nedostaje većini populacije. Do nedostatka ne mora doći zbog siromašne i jednolične prehrane već zbog toga što voće i povrće iz komercijalnoga uzgoja sadrži vrlo malo ovoga važnoga minerala. Razlog leži u tome što su mnoga tla iscrpljena pa biljke apsorbiraju manje magnezija.

Stoga je korisno magnezij barem povremeno uzimati kao dodatak prehrani. Osobito se preporučuje sportašima te svim osobama koje su pod fizičkim ili psihičkim stresom. Magnezij postoji u nekoliko oblika, ali magnezijev klorid se brzo otapa u vodi i u organizmu se lako apsorbira. Magnezijev klorid se ponekad naziva nigari (ovaj izraz potječe iz Japana gdje se mnogo proizvodi i koristi). On zgušnjava mlijeko od soje (za izradu tofua – sira od soje). U Japanu se nigari dosta upotrebljava otopljen u vodi kao dodatak prehrani.

To je posve prirodni spoj u obliku soli. Glavni sastojak je magnezijev klorid (više od 95%) te sadrži ponešto natrijevog i kalijevog klorida. Proizvodi se od morske vode postupcima filtriranja i koncentriranja. Nakon što se ukloni kristalizirani natrijev klorid, smjesa se zagrijava i hladi. Potom se kristalizira magnezijev klorid koji se lomi u listiće i pakira. Kristaliće magnezijevog klorida najsigurnije je čuvati na posve suhom i tamnom mjestu pri temperaturi do 25°C, jer su jako skloni privlačiti vlagu iz zraka.

I na kraju se postavlja pitanje kako je najbolje koristiti magnezijev klorid? Okus ove soli je gorko slan, pa je uvijek razrjeđujemo vodom. Za nadopunu prehrane magnezijem, preporučuje se uzimati jednom dnevno: ½ čajne žlice otopimo u 1 dl vode i popijemo. Inače, ½ čajne žlice (približno 2,5 g) sadrži 80% preporučene dnevne doze magnezija (299 mg).

Kod ovog oblika magnezija izvrsno je to što se osim oralnim uzimanjem u organizam lako unosi (apsorbira) putem kože, što je prednost osobama kojima je problem piti otopinu. Tako ga možemo dodavati u kupke koje su osobito dobre za opuštanje mišića te protiv raznih bolova i grčeva. U kadu tople vode umiješamo i rastopimo magnezijev klorid – otprilike 250 g na 25 l vode. Prema želji mogu se dodati eterična ulja. Također, možemo načiniti i kupku samo za noge.

Za lokalnu primjenu putem kože jednostavno možemo načiniti magnezijevo „ulje“. Uglavnom se u jednakim omjerima (50:50) pomiješaju destilirana voda i magnezijev klorid. Ova se otopina utrljava po čitavome tijelu ili na željena mjesta.

Kod uzimanja veće količine magnezijevoga klorida može doći do pojave mekše stolice ili proljeva. Drugih štetnih djelovanja i nuspojava uglavnom nema. Prije uzimanja ovog oblika magnezija bubrežni bolesnici trebali bi se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Ocjenite članak

Imate komentar, pitanje ili savjet?

Pozivamo vas da ih ostavite u nastavku.

učitavam komentare...