Filtriranje
hr en
0 0

Kako i zašto koristiti magnezijev klorid?

sve što trebate znati o magnezijevom kloridu
Datum objave: 04.06.2018

Magnezij je jedan od veoma važnih minerala koji je neophodan za normalno funkcioniranje organizma – sudjeluje u približno 300 biokemijskih reakcija! Stoga je jasno da će se njegov nedostatak sigurno loše odraziti na zdravlje. 

 

S magnezijem do zdravijeg srca, živčanog sustava i zubi

 

Magnezij je između ostalog bitan za mnoge metaboličke procese, pravilan rad srca, mišića te probavnoga i živčanoga sustava. 

Doprinosi zdravlju zubi i kosti (naravno, zajedno s kalcijem i vitaminom D). Važan je i cjelokupnome metabolizmu (osobito u sintezi proteina), čišćenju organizma te utječe na ravnotežu elektrolita. 

Općenito govoreći, dovoljna količina magnezija u organizmu će povoljno djelovati na mišiće i živčani sustav (smanjuje stres, umor, iscrpljenost, tjeskobu i depresiju).

 

Dnevna potreba organizma za magnezijem i njegov nedostatak

Smatra se da je dnevna potreba organizma za magnezijem približno 375 mg. Kako ga organizam ne može sam sintetizirati, moramo ga unositi putem namirnica. Uglavnom se nalazi u:

  • zelenom lisnatom povrću, 
  • orašastim plodovima, 
  • raznovrsnim sjemenkama, 
  • žitaricama

Nedostatak magnezija u prehrani danas je dosta čest i u određenoj mjeri nedostaje većini populacije. Do nedostatka ne mora doći zbog siromašne i jednolične prehrane već zbog toga što voće i povrće iz komercijalnoga uzgoja sadrži vrlo malo ovoga važnoga minerala.

Razlog leži u tome što su mnoga tla iscrpljena pa biljke apsorbiraju manje magnezija.

 

Magnezijev llorid ili Nigari: što je zapravo to

 

Magnezij je korisno barem povremeno uzimati kao dodatak prehrani. Osobito se preporučuje sportašima te svim osobama koje su pod fizičkim ili psihičkim stresom.

Magnezij postoji u nekoliko oblika, ali magnezijev klorid se brzo otapa u vodi i u organizmu se lako apsorbira. Magnezijev klorid se ponekad naziva nigari (ovaj izraz potječe iz Japana gdje se mnogo proizvodi i koristi). On zgušnjava mlijeko od soje (za izradu tofua – sira od soje). U Japanu se nigari dosta upotrebljava otopljen u vodi kao dodatak prehrani.

Magnezijev klorid nigari u Encian web shopu

To je posve prirodni spoj u obliku soli. Glavni sastojak je magnezijev klorid (više od 95%) te sadrži ponešto natrijevog i kalijevog klorida. 

Proizvodi se od morske vode postupcima filtriranja i koncentriranja. Nakon što se ukloni kristalizirani natrijev klorid, smjesa se zagrijava i hladi. Potom se kristalizira magnezijev klorid koji se lomi u listiće i pakira. Kristaliće magnezijevog klorida najsigurnije je čuvati na posve suhom i tamnom mjestu pri temperaturi do 25°C, jer su jako skloni privlačiti vlagu iz zraka.

 

Kako koristiti magnezij?

 

Često se postavlja pitanje kako je najbolje koristiti magnezijev klorid. Okus ove soli je gorko-slan, pa je uvijek razrjeđujemo vodom

 

Nadopuna prehrane magnezijem

 

Za nadopunu prehrane magnezijem, preporučuje se uzimati jednom dnevno ½ čajne žlice magnezija otopljenog u 1 dl vode i popiti. ½ čajne žlice (približno 2,5 g) sadrži 80% preporučene dnevne doze magnezija (299 mg).

 

Magnezijeva kupka

 

Kod ovog oblika magnezija izvrsno je to što se osim oralnim uzimanjem u organizam lako unosi (apsorbira) putem kože, što je prednost osobama kojima je problem piti otopinu. Tako ga možemo dodavati u kupke koje su osobito dobre za opuštanje mišića te protiv raznih bolova i grčeva. 

U kadu tople vode umiješamo i rastopimo magnezijev klorid – otprilike 250 g na 25 l vode. Prema želji mogu se dodati eterična ulja. Također, možemo načiniti i kupku samo za noge.

 

Magnezijevo “ulje”

 

Za lokalnu primjenu putem kože jednostavno možemo načiniti magnezijevo „ulje“. Uglavnom se u jednakim omjerima (50:50) pomiješaju destilirana voda i magnezijev klorid. Ova se otopina utrljava po čitavome tijelu ili na željena mjesta.

Kod uzimanja veće količine magnezijevoga klorida može doći do pojave mekše stolice ili proljeva. Drugih štetnih djelovanja i nuspojava uglavnom nema. Prije uzimanja ovog oblika magnezija bubrežni bolesnici trebali bi se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Komentari 8
Drugi su komentirali…
Senka - listopad 2018.
Molim vas da li se magnezij klorid može koristiti u slučaju bolova u zglobovima jer je vjerojatno počela osteoporoza i ostopenija a imala sam i prijelom pa me sad boli zglob a trebala sam napraviti artroskopiju zgloba na Šalati u bolnici pa su mi u ljekarni rekli da mi je jako dobro piti i napraviti smjesu za masiranje. Molim vas odgovor. Imali efekta da to pijem. Hvala
Encian - studeni 2018.
Poštovana Senka, Savjetujemo da se pije i magnezij klorid jer magnezij može pomoći u smanjenju bolova u zglobovima. Potrebno je pridržavati se preporučene doze od cca 1/2 čajne žličice ili 2,5 g jer veće doze mogu izazvati proljev.
slavica - listopad 2018.
niste pomenuli da magnezijeva sol pospješuje osteoporozu i o tome se p rilično diskutiralo?
Encian - studeni 2018.
Poštovana Slavica, magnezij je potreban za pravilnu apsorpciju kalcija. Kalcij neće biti pravilno apsorbiran ako u organizmu nema dovoljno magnezija, te će uglavnom završiti opasno pohranjen u mekim tkivima (bubrezima (kamenci) i krvnim žilama). Preporuča se da unos magnezija i kalcija bude 1:2 što će osigurati da se kalcij ugradi u kosti i zube. Istraživanja su pokazala da žene oboljele od osteoporoze imaju manje količine magnezija u kostima pa se nedostatak magnezija smatra čimbenikom rizika od razvoja ove bolesti. Ako je količina kalcija već niska, magnezij može uzrokovati deficit tog minerala.
Danica - rujan 2018.
Da li se magnezijev klorid moze uzimati stalno bez pauza? Hvala
Encian - studeni 2018.
Poštovana Danice, magneziijev klorid može se primjenjivati duže vrijeme ako nemate poteškoće s bubrezima i ako ne koristite lijekove ali je potrebno da se pridržavate preporučene dnevne doze od 1/ čajne žličice (2,5 g).
samoja - lipanj 2018.
Poštovani, nešto me interesira.... ja pijem svaki dan pola žličice magnezij klorida otopljenog u vodi. Da li je potrebno, nakon nekog vremena napraviti pauzu sa uzimanjem istog, i ako da, koliko dugu pauzu? Zahvaljujem unaprijed, lp Adriana.
Encian - studeni 2018.
Pozdrav, magneziijev klorid može se primjenjivati duže vrijeme ako nemate poteškoće s bubrezima i ako ne koristite lijekove ali je potrebno da se pridržavate preporučene dnevne doze od 1/ čajne žličice (2,5 g).
Pošalji svoj komentar

Vaš email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar