Prijavi se za newsletter, ostvari brojne popuste i iskoristi -15% popusta na ukupnu kupovinu. *Popusti se ne zbrajaju
0
Biotin - za održavanje zdrave kože, kose i nokti
Komentara 0

Biotin ili vitamin H u vodi je topljiv vitamin iz B skupine. U organizmu je bitan za pretvorbu ugljikohidrata, masti i proteina iz hrane u energiju. Osim toga biotin omogućava stanicama da se dijele, važan je za zdravlje kože i kose,  za normalnu funkciju živčanog sustava i za normalnu psihološku funkciju.  Bitan je za stvaranje rožnatog tkiva noktiju i kose te tako osigurava veću čvrstoću noktiju i kose.

Unosimo ga putem hrane (pivski kvasac, iznutrice, piletina, riba, žumanjak , banane, gljive, soja, kruh i cvjetača ), putem dodataka prehrani ili se može sintetizirati iz bakterija u debelom crijevu. 
Povečane potrebe javljaju se kod trudnica, dojilja, osoba koje imaju poremećaje u probavnom traktu, koje uzimaju antibiotike, alkohol ili kod dugotrajnog uzimanjasirovog bjelanjka.
Deficit se očituje kroz dermatitis, bolove u mišićima, laganu anemiju, gubitku kose i suhoj koži koja se ljušti.

Dnevna potreba za biotin iznosi 50 µg, ali zbog topljivosti u vodi, biotin se u organizmu dugo ne zadržava, stoga se preporuča svakodnevno uzimanje u obliku dodataka prehrani, a smatra se sigurnim za uzimanje i u većim dozama.

 

Ocjenite članak

Imate komentar, pitanje ili savjet?

Pozivamo vas da ih ostavite u nastavku.

učitavam komentare...

Vezani proizvodi

Svi proizvodi