Prijavi se za newsletter, ostvari brojne popuste i iskoristi -15% popusta na ukupnu kupovinu. *Popusti se ne zbrajaju
0
Alternative bijelom šećeru
Komentara 0

Danas u vrijeme kada na policama naših trgovina ima pregršt različitih vrsta samog šećera, kao i prirodnih sladila, otkrili smo karakteristike nekih kako bi lakše napravili izbor i odlučili što ćete ponijeti kući.

Lucuma

Obljubljena kod Inka, lucuma je voće iz Perua koje se smatra  super namirnicom. U sebi sadrži betakaroten, željezo cink, vitamin B3, kalcij i bjelančevine. Okusa poput javora čini slatki dodatak smoothieima, kolačima, čak i sladoledu. Simbol plodnosti i stvaralaštva lucuma se smatrala i zlato Inka te se koristila za različite primjene. Zadnja istraživanja pokazuju kako  lucuma osim odličnog zaslađivača  pomaže kod zdravlja kože, balansiranja razine šećera u krvi i probave, te čak bolesti srca i krvožilnog sustava, djelujući povoljno na povišeni tlak.

 

Kokosov sirup

Okus šećera kokosove palme je sličan smeđem šećeru. Lako je topljiv te se koristi  umjesto običnog šećera za kuhanje i izradu slastica. Sadrži 70-80% saharoze, minerale željezo, kalcij i kalij, dugolančane masne kiseline, polifenole, antioksidanse i inulin. Glikemijski indeks nešto niži od običnog šećera i varira od 34-54 ovisi o pripremi hrane i ostalim sastojcima u jelu. Kalorijska vrijednost je vrlo slična običnom šećeru, no zbog ostalih hranjivih tvari i nešto većeg nutritivnog bogatstva interesantniji je od običnog šećera.

 

Rižin sirup

Rižin sirup sadrži maltotriozu, maltozu i glukozu.  U tankom crijevu se maltotrioza i maltoza razgrađuju na glukozu, tako da sirup smeđe riže praktički sadrži 100% glukozu čime utječe na razinu glukoze u krvi. Poput većine rafiniranih šećera  ima i vrlo visok glikemijski indeks, oko 98. Prednost je što nema fruktoze, za razliku od običnog konzumnog šećera te sadrži male količine kalcija i natrija .Neka istraživanja govore o prisutnosti arsena u rižinom sirupu i proizvodima stoga se preporučuju male količine i ne prečesto.

Ocjenite članak

Imate komentar, pitanje ili savjet?

Pozivamo vas da ih ostavite u nastavku.

učitavam komentare...