Prijavi se za newsletter, ostvari brojne popuste i iskoristi -15% popusta na ukupnu kupovinu. *Popusti se ne zbrajaju
0
5 razloga zašto je himalajska sol bolja od kuhinjske soli
Komentara 0

Sol koristimo u prehrani u manjim količinama – poput začina – kako bismo poboljšali okus jelima, ali i u organizam unijeli važan spoj, natrijev klorid. On je odgovoran za metaboličke procese u tijelu, prijenos živčanih impulsa i funkcioniranje mišićnoga sustava, ravnotežu tekućine u tijelu i reguliranje krvnoga tlaka… Sol u velikim količinama šteti ljudskom organizmu, a u malenim (do jedna čajna žlica dnevno) neophodna je i važna za zdravlje.

Postoji više vrsta soli, a naziv govori o njihovome podrijetlu i eventualnoj industrijskoj obradi. Tako je kamena sol najčešće obrađivana (rafinirana) da bi se uklonile primjese, a najčešće se naziva kuhinjska sol. Mnogo se koristi i morska sol koja je manje obrađena. Sve vrste soli  zapravo su u osnovi spoj natrijev klorid, a ovisno o kojoj se vrsti radi, u različitim količinama mogu sadržavati i neke druge minerale. Himalajska sol je po tome jedinstvena jer je njezin sastav najbogatiji.  

Postoji najmanje pet prednosti zbog kojih je himalajska sol bolja od obične kuhinjske soli:
 

1. Čistoća i postojanost. Himalajska sol je prirodna kamena sol koja se smatra najčišćom vrstom soli na svijetu. Za razliku od morske soli koja ima sve više nečistoća zbog zagađenja mora, himalajsku sol krasi visoka čistoća jer je podrijetlom od pramora. Ona je više od 250 milijuna godina bila pod zemljom, pod utjecajem tektonskih procesa i zaštićena od raznih onečišćenja. Encianova himalajska sol potječe iz područja Salt Range u Pakistanu (blizina Himalaja). Kod pripreme za tržište ne dodaju joj se nikakvi aditivi, a protiv stvaranja grudica dodatno se prosijava te se ne primjenjuju nikakvi štetni postupci kao kod mnogih rafiniranih oblika soli, pri čemu se nerijetko gube vrijedni mikroelementi.

 

2. Mnoštvo mineralnih tvari. Većini vrsta soli glavni sastojci su natrij i klor. Za razliku od morske, pa i drugih vrsta soli, himalajsku sol krasi čak ukupno 84 vrste minerala, koji su važni za normalno funkcioniranje ljudskoga organizma. To se osobito odnosi na razne mikroelemente koje većinom namirnica rijetko unosimo u organizam. Također, za razliku od drugih vrsta soli himalajska sol sadrži više kalija, kalcija, magnezija i željeza, a manje natrija.

 

3. Blagotvoran utjecaj na organizam. Bogati mineralni sastav važan je za funkcioniranje svih tjelesnih sustava  (osobito živčani te mišićno koštani, ali i cjelokupni metabolizam), pa tako može ublažiti mnoštvo tegoba. Ubrzava čišćenje organizma i izbacivanje štetnih tvari i umanjuje kiselost organizma. Za razliku od morske soli koja potiče dehidraciju organizma, himalajska sol nema takvo djelovanje, već unesena zajedno s tekućinom brže hidratizira organizam. Tako kod većih tjelesnih napora i gubitka tekućine (osobito kod sportaša) himalajska sol otopljena u vodi veoma brzo nadomješta izgubljene elektrolite. Nema toliko negativan utjecaj na povišeni krvni tlak, jer sadrži manje natrija od drugih vrsta soli.

 

4. Izvrsna u raznovrsnim jelima. Himalajska sol raznih je nijansi ružičaste boje, osim kao dodatak jelima radi poboljšanja okusa, veoma je dekorativna. Okus joj je blag i nenametljiv i pa je zbog tih osobina prikladna za sve vrste slanih jela, ali u malim količinama i onih slatkih. Zbog bogatstva minerala, preporučuje se i kao dodatak u zdrave napitke od voća i povrća (smoothije).  

 

5. Višenamjensko korištenje. Osim za jelo, korisna je za inhalacije kod tegoba s dišnim organima (osobito kod astme, bronhitisa i poteškoća sa sinusima), za piling kože i tretmane vlasišta kose (sitna sol) te u obliku kupki za noge, ali i za cijelo tijelo (krupna sol). Minerali se upijaju preko kože i veoma brzo ulaze u organizam.

 

Cijena himalajske soli na tržištu može biti različita, a ponajviše varira o njezinome podrijetlu i garanciji čistoće. Encian Himalajska sol postoji u dvije varijante: SOL HIMALAJSKA KRUPNA i SOL HIMALAJSKA SITNA, a dostupna je u pakiranjima od 500 g.

 

Ocjenite članak

Imate komentar, pitanje ili savjet?

Pozivamo vas da ih ostavite u nastavku.

učitavam komentare...