Najbolje zdrave grickalice za svaku prigodu

Najbolje zdrave grickalice za svaku prigodu

Svi volimo grickalice, ali se često suzdržavamo posegnuti za njima jer su mnoge od njih došle na loš glas kao nezdrave. To je i opravdano jer razni industrijski proizvedeni keksi, krekeri, čips, smoki, sjemenke te mnogobrojni bomboni i čokolade nerijetko sadrže masnoće sa štetnim trans-masnim kiselinama te mnogo šećera i soli. Sve te grickalice ne samo da ne pridonose zdravlju već mogu biti štetne, a redovitim konzumiranjem ugroziti nam i vitku liniju. Mnoge vrste takvih grickalica prava su napast i doista mogu izazvati ovisnost. Usto nemaju osobite nutritivne vrijednosti i nisu zasitne pa ćemo brzo ponovno posezati za hranom (najčešće nezdravom).

Na sreću, grickanja se ne moramo odreći. U njemu možemo uživati bez grižnje savjesti i što je najbolje – pridonijeti zdravlju. Da, doista postoje zdrave grickalice! Možemo ih pronaći u obilju orašastih plodova, sjemenki i suhoga voća poput grožđica, datulja itd. Velika prednost orašastih plodova i sjemenki je što sadrže zdrave masnoće, vitamine, minerale, malo šećera i mnogo prehrambenih vlakana. Zbog masnoća i vlakana pružaju dugotrajan osjećaj sitosti, reguliraju razine šećera i masnoća u krvi i pridonose zdravlju crijeva i dobroj probavi.

Orašasti plodovi poput lješnjaka, kikirikija, oraha, badema, pistacije, makadamije, brazilskoga i indijskoga oraha dovoljno su krupni da ih možemo upotrijebiti kao zasebne grickalice. Od sjemenki, krupnije su suncokretove sjemenke i bučine golice, a sitnije lan, sezam, mak i chia sjemenke, pa ih dodajemo u mješavine te u zdrave kekse i krekere.

Prirodno sušeno voće (grožđice, datulje, šljive, smokve, marelice, jabuke…) idealna su grickalica kada trebamo nešto ukusno i slatko. Zbog bogatstva prirodnih šećera brzo će nam pružiti energiju, a sadrže gotovo sve nutrijente kao i svježe voće. Kada ga kupujemo provjerimo da nema dodane šećere i konzervanse. Suho voće služi i kao prirodno sladilo za pripremu zdravih grickalica i slastica.

Uvijek tijekom dana i u svim prigodama nadohvat ruke trebamo i možemo imati zdrave grickalice. Tu nam ne vrijede nam nikakvi izgovori. One mogu biti zdrav međuobrok ili ih jednostavno uzmemo kada želimo grickati nešto zdravo. Korisna su nadopuna ili desert za doručak, ručak i večeru. Omiljene vrste jednostavno stavimo u prikladnu zdjelicu, vrećicu ili kutijicu tako da uvijek mogu biti uz nas – kod kuće i na poslu, u automobilu, pa čak i u torbi ili jakni.

Ove su grickalice toliko svestrane da nam mogu probuditi uspavanu kreativnost. Sjemenke i orašaste plodove koristimo u sirovome obliku ili ih prepržimo čime poprimaju ugodan orašasti okus i postaju hrskavi. Lagano ih pržimo uz dodatak kokosovoga ulja bez mirisa ili maslaca i začinimo prema ukusu. Možemo dodati malo morske ili himalajske soli, ali i pomiješati začinima kao što su sol, ljuta ili slatka paprika, kurkuma, curry… Ako smo ljubitelji slatkoga dodat ćemo suho voće te začine poput cimeta i đumbira. Kada mješavina sadrži sitne sjemenke, jedemo je žličicom ili dodajemo u druga jela. Krupnije vrste poput lješnjaka, badema i kikirikija možemo ušećeriti smeđim šećerom. Ipak trebamo imati na umu da ih zbog šećera trebamo umjereno konzumirati.

Kada imamo dovoljno vremena orašasti plodovi, sjemenke i suho voće mogu nam poslužiti za izradu zdravih slanih ili slatkih grickalica kao što su razni keksi, krekeri, prutići…

 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

  • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
  • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
  • Slika za inovativnostInovativnost
  • Etično poslovanje
     
  • Briga o planetu
    godišnje proizvedemo
    30.000kW
    iz vlastite solarne elektrane
  • Inovativnost
    godišnje recikliramo
    7.500kg
    papira