Kako superfood namirnicama do zdravoga tijela?

Kako superfood namirnicama do zdravoga tijela?

Superfood namirnice godinama ne gube na popularnosti iako neki nutricionisti smatraju da im je naziv pretjeran te uglavnom služi u markentiške svrhe. Ipak među mnogobrojnim namirnicama koje danas možemo nabaviti, ova super hrana ipak se ističe svojim sastavom i svojstvima.

 

Velika većina hrane koju svakodnevno konzumiramo nema baš osobite nutritivne vrijednosti – za nju se često kaže da ima samo prazne kalorije. To su prije svega proizvodi od bijeloga brašna, brza i industrijski obrađena hrana koja obiluje nezdravim trans masnoćama, šećerom, soli i raznim aditivima.

 

Danas često nemamo vremena i zanemarujemo važnost kvalitetnih obroka te se hranimo neredovito i nekvalitetno. A zdrava prehrana trebala bi biti raznovrsna i uravnotežena, bogata nutrijentima. Kako to nije uvijek jednostavno izvesti, svakodnevnu prehranu jednostavno možemo obogatiti supernamirnicama koje će nam pružiti mnoge vrijedne sastojke.

 

Utjecaj superfood namirnica na organizam

 

Superfood namirnice često u sastavu imaju neke od vrijednih sastojaka kao što su proteini, masnoće (masne kiseline), prehrambena vlakna, obilje vitamina i minerala, antioksidanate te razne fitonutrijente (aktivne tvari).

Sve su to spojevi važni za čitav organizam: od osnovnih tjelesnih funkcija i metabolizma, stvaranja energije, funkcioniranja imunološkoga sustava te poticanja metabolizma i čišćenja organizma (detoksikacija). Oni mogu djelovati protuupalno, usporiti prerano starenje organizma te pomoći u održavanju dobroga raspoloženja i smanjenju stresa, a važni su i u prevenciji mnogih suvremenih bolesti koje su postale pratiteljice današnjega načina života.

 

Mnogi spojevi djeluju antioksidativno i tako štite organizam od štetnoga utjecaja slobodnih radikala – sprečavaju oksidativni stres. Time mogu spriječiti nastanak mnogih poremećaja u organizmu (primjerice povišene razine šećera i masnoća u krvi) te razvoj srčano krvožilnih, neurodegenerativnih i zloćudnih bolesti.

 

Iako supernamirnice ne mogu zamijeniti zdrav način života i uravnoteženu prehranu, zasigurno uvelike mogu obogatiti obroke i pomoći organizmu da se nosi sa svakodnevnim stresom i mnogim izazovima. Mnoge od njih možemo više puta dnevno dodavati uobičajenim jelima, a neke koristiti u obliku dodataka prehrani.

 

Popis super namirnica

 

Povrće

 

Na osobito dobrome glasu su zeleno lisnato povrće (špinat, blitva, salata, radič) te kupusnjače (kupus, brokula, kelj, raštika). Izvrstan su izvor prehrambenih vlakana, vitamina C i B9 te minerala (kalcij, magnezij, cink i željezo), a kupusnjače i sumpornih spojeva. Također, karotenoidi imaju protuupalna svojstva.

Od korjenastoga povrća najzdraviji su cikla, mrkva i batat, a od lukovičastoga češnjak. Među plodovitim povrćem najviše se ističu rajčice i paprike (osobito čili i kajenska paprika).

Sok od cikle

 

Voće

Voće krasi bogatstvo vitamina, minerala, prehrambenih vlakana, lako probavljivih šećera i aktivnih tvari. S obiljem zaštitnih spojeva ističe se bobičasto voće (jagode, maline, kupine, borovnice, brusnice, grožđe, aronija, akai i goji). Od ostalih vrsta voća ističu se jabuka, agrumi, avokado, noni, nar, mangosteen…

Suho voće poput datulja i grožđica bogat su izvor minerala i vlakana.
 

Grožđice 1kg,
Datulje 1kg bez koštica
Sok od aronije

 

Orašasto voće i sjemenke

 

Orašasto voće (orah, badem, lješnjak, pistacija, indijski i brazilski oraščići, makadamija) i sjemenke (lan, sezam, buča, konoplja, chia) bogate su zdravim masnoćama, proteinima, vitaminom E, mineralima, vlaknima i zaštitnim spojevima. Izvrsni su dodaci jelima i zdrave grickalice.

 

Suncokret sjemenke 500g;
Bučine golice 500g;
Sezam sjemenke 500g;
Chia sjemenke 1kg;
Lan smeđi sjemenke 1kg;
Kikiriki jezgra-sirovi 1kg

 

 

Žitarice i pseudožitarice

 

Najbolji odabir su integralne žitarice. Sadrže mnogo vitamina, minerala i vlakana. Osobito je vrijedna zob koja sadrži vrijedan spoj beta glukan. Još više nutrijenata sadrže pšenična i ječmena trava.

Izvrstan odabir su i pseudožitarice (heljda, proso, amarant i kvinoja) osobito osobama koje ne smiju konzumirati gluten.
 

Zobene pahuljice krupne, 500g;
Zobene pahuljice sitne, 500g;
Zobeno brašno BIO 250g;
Superfoods proteinske zobene kaše;
Superfoods zobene kaše;
Proseno brašno BIO 250 g;
BIO kvinoja bijela 200g;

 

Mahunarke

 

Ove namirnice (grah, grašak, bob, leća, soja i slanutak) ponajviše sadrže kvalitetne proteine, vitamine B kompleksa, minerale i vlakna.

 

Masnoće

 

Masnoće su važan dio zdrave prehrane. Uvijek biramo hladno tiještena ulja poput maslinovoga, lanenoga, kokosovoga, bučinoga i konopljinoga ulja.
 

Kokosovo ulje 1000 ml;
Kokosovo ulje BIO;
Laneno ulje BIO;
Konopljino ulje BIO

 

Jaja i riba

 

            Obje skupine namirnica izvrsni su izvor zasitnih proteina, korisnih masnoća, vitamina i minerala te zaštitnih spojeva. Od ribe najbolji odabir su plava riba (srdela, skuša) i losos koji obiluju omega-3 masnim kiselinama.

 

Probiotici

 

Raznovrsni fermentirani mliječni proizvodi (jogurt, kefir, acidofil), napitak kombucha te prirodno ukiseljeni kupus i repa uvelike pridonose dobroj probavi, zdravlju crijeva, a time i imunološkoga sustava te cjelokupnome zdravlju.

Također možemo nabaviti i razne probiotičke pripravke. Veoma praktične su Encianove rižine kaše s dobrim bakterijama (Superfoods rižina kaša),

 

Ljekovito i začinsko bilje

 

Među brojnim biljkama ističu se đumbir, cimet, kurkuma, origano, ružmarin, aloe vera, noni, maca, zeleni čaj i guarana.

Aloe vera sok BIO;
Noni sok BIO;
Cejlonski cimet u prahu;
Đumbir u prahu;
Kurkuma u prahu;
Maca u prahu BIO;
GUARANA+Q10, 20 kapsula;
Esencia Guarana 30 kapsula

 

Alge i gljive

 

Ove osobite namirnice uz proteine, vitamine i minerale sadrže zaštitne spojeve. Od algi najzančajnije su spirulina i klorela, a od gljiva shiitake, maitake i reishi.

Spirulina u prahu BIO

 

Ostale namirnice

Od ostalih namirnica valja istaknuti crno vino te kakao i tamnu čokoladu koji su prepuni antioksidativnih spojeva.

           

Izvori:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/303079

https://www.everydayhealth.com/photogallery/superfoods.aspx

https://www.healthline.com/nutrition/true-superfoods

 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

  • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
  • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
  • Slika za inovativnostInovativnost
  • Etično poslovanje
     
  • Briga o planetu
    godišnje proizvedemo
    30.000kW
    iz vlastite solarne elektrane
  • Inovativnost
    godišnje recikliramo
    7.500kg
    papira