Kako himalajske lampe štite od štetnih tvari i mikroba?

Kako himalajske lampe štite od štetnih tvari i mikroba?

    Lampe od himalajske soli osvjetljavaju naš prostor, no to im nije osnovna zadaća. Koristi od  lampe od himalajske soli su smanjenje zagađenja iz zraka, štetnih iona i elektronske prašine, a  uz to lampa umanjuje simptome astme, alergije i drugih bolesti.

Što je lampa od himalajske soli i kako radi?

Lampa od himalajske soli dobiva se ručnim iskopavanjem kristala soli iz dubina u zapadnom dijelu Himalaje u Pakistanu, te naknadnim formiranjem kučišta za žarulju.  Kada je lampa uključena u struju, sol se grije i stvara pozitivnu energiju koja korisno utječe na ljudski organizam. Dakle, ona sama po sebi ne djeluje dok nije upaljena i zagrijana. Boja svjetiljki varira od svijetlo ružičaste do ružičasto-narančaste što ovisi o koncentraciji određenih minerala. 

Sama lampa radi na principu higroskopnosti soli, odnosno sposobnosti soli da navlači vodu na sebe. Jednostavno, veliki kristal soli navlači na sebe vlagu iz zraka, koja u sebi ima nečistoće iz zraka, plijesan, bakterije i alergene. Kada vlaga dospije do svjetiljke, nečistoće ostaju zarobljene u soli. Dok je lampa uključena,  sol se suši i ponavlja se ciklus navlačenja vlage iz zraka, dok predhodna onečišćenja ostaju na soli lampe i ne vraćaju se u prostoriju. Postoji i dodatna dobrobit: već samo gledanje sjaja lampe može djelovati terapeutski odnosno umirujuće. 

Sama sol ima antibakterijsko i protuupalno djelovanje, te utječe na smanjenje sluzi i ubrzavanje izlučivanja sluzi iz dišnih puteva..

Lampa potencijalno širi i negativno nabijene ione koji povećavaju doprinos kisika u mozgu što dovodi do budnosti,  te povećava umnu energiju. Štiti od mikroba iz zraka, koji dovode do kihanja, kašljanja i problema sa grlom.

Glavne prednosti lampe od himalajske soli su:

  • smanjuje  nečistoće iz zraka,
  • štiti od štetnih pozitivno nabijenih iona koji nastaju svugdje oko nas djelovanjem mobitela, kompjutera, televizije i ostalih uređaja koje širi elektromagnetsko zračenje,
  • olakšava astmu i simptome alergije,
  • djeluje na raspoloženje i dobar san.

Iako ove tvrdnje nisu posve  znanstveno potvrđene, činjenica da sol dobro djeluje na dišni sustav seže još postoje dokazi iz doba  kada su rudari iz sibirskog rudnika soli imali začuđujuće malo slučajeva bolesti pluća u odnosu na druge radnike.

Danas su poznate i korištene slane sobe, a svjetiljke su alat kojim i u vlastitom domu  možemo imati slanu sobu. 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

  • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
  • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
  • Slika za inovativnostInovativnost
  • Etično poslovanje
     
  • Briga o planetu
    godišnje proizvedemo
    30.000kW
    iz vlastite solarne elektrane
  • Inovativnost
    godišnje recikliramo
    7.500kg
    papira