Idealan spoj proteina i kofeina

Idealan spoj proteina i kofeina

Spoj omiljene kave i proteina mogao bi biti privlačan onima koji paze na unos bjelančevina te istovremeno žele uživati u omiljenom napitku. U ovom članku opisat ćemo prednosti proteinske kave te je usporediti s uobičajenom instant kavom. 

Na početku, utvrdimo koliko su potrebne količine proteina odraslim osobama. Preporučena dnevna doza bjelančevina za mušku osobu tešku 70 kg, koja uglavnom sjedi, iznosi oko 56 grama. Takvim osobama, jedna šalica proteinske kave pokriva oko 14% dnevnih potreba za proteinima. Za žene, to je 18%. 

Izvor proteina u proteinskoj kavi je sirutka u prahu, koji sadrži skupinu aminokiselina poznatu kao BCAA -leucin, izoleucin i valin. One su smatraju esencijalnima jer ih tijelo ne može samo proizvesti te ih je potrebno unositi putem hrane. Za razliku od većine aminokiselina, BCAA se ne razgrađuju u jetri već u mišićima te se stoga smatraju važnima za proizvodnju energije tijekom vježbanja. Studije su pokazale da unos BCAA može smanjiti umor nakon vježbanja oko 15% ili produljiti vježbanje za 17%. Druga studija pokazala je da 33% ispitanika, koji su uzimali BCAA prije treninga, osjeća manje upala nekon vježbanja,  u usporedbi sa skupinom koja je uzimala placebo. Također, utvrđeno je da proteini s BCAA potiču sintezu bjelančevina kod starijih aktivnih osoba. 

Za usporedbu, količina bjelančevina u jednoj šalici proteinske kave ekvivalentna je onoj u jednom ekstra velikom jajetu.  S druge strane, uobičajena instant kava gotovo da i nema proteina. 

Onima koji paze na svoje zdravlje važno je kakvi su šećeri prisutni u proteinskoj kavi. Encianova sadrži 8 grama demerara smeđeg šećera od trske, a proizvodu je dodana stevija, kako bi ukupni udio šećera bio manji. Za usporedbu, uobičajena instant kava ima oko 9,5 g šećera. 

Osim bjelančevina, proteinska kava u natprosječnim količinama ima i kalcij i vitamin D3. Kalcija, u obliku kalcij karbonata, ima toliko da pokriva 32% dnevne doze za tim mineralom, a vitamina D3, u obliku kolekaciferola, za pokrivanje 25% dnevnih potreba prosječne osobe. To je neusporedivo više nego kod uobičajene instant kave. 

Sama priprema napitka je vrlo slična načinu kako se priprema normalna instant kava. 200 ml vode treba zagrijati do 80 stupnjeva te djelomično preliti smjesu, koju ste usuli u šalici. Dobro promiješajte  te zatim prelijte ostatak, polako i s visine, da zrak napravi laganu pjenicu na vrhu. I miris i okus slični su insant kavi, ali krajnju riječ o tome treba dati svaki korisnik za sebe. 

Sadržaj kofeina je nešto manji nego u instant kavi (48mg naspram 60 mg) ali još uvijek dovoljno značajan da se osjeti karakteristična budnost i “energy kick”. 

Ukratko, proteinska instant kava je praktični napitak za sve koji žele svoju prehranu nadopuniti značajnom dozom proteina, kalcija i vitamina D3 te istovremeno uživati u kofeinskom “kicku”. 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

  • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
  • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
  • Slika za inovativnostInovativnost
  • Etično poslovanje
     
  • Briga o planetu
    godišnje proizvedemo
    30.000kW
    iz vlastite solarne elektrane
  • Inovativnost
    godišnje recikliramo
    7.500kg
    papira