Filtriranje
hr en
0
U košarici(0)

Vaša košarica je prazna

Košarica je prazna. Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

0

Ghee maslac, vrijedna namirnica za svaki dan!

Datum objave: 03.12.2020

Masnoće su važan dio svakodnevne prehrane i moramo voditi računa o njihovoj kvaliteti jer nisu sve masnoće iste i nisu sve korisne za zdravlje. U širokome krugu trebamo izbjegavati rafinirana ulja, a time i mnoge industrijski obrađene namirnice koje sadrže štetne trans masnoće. U današnje vrijeme sve su popularnija raznovrsna hladno prešana (tiještena) ulja, ali većina njih nisu pogodna za prženje i pečenje.

Masnoće koje su se nekada smatrale nezdravima, kokosovo ulje, svinjska mast i maslac ponovno se preporučuju koristiti jer kod pripreme hrane podnose visoke temperature. Iako sadrže zasićene masne kiseline, istraživanja su pokazala ne samo da nisu štetne, već su nam i potrebne, a čak imaju i terapeutske odlike. One ne sadrže štetne trans masnoće.

Dakle, kako se maslac sve češće koristi u kulinarstvu, ovom ćemo prigodom spomenuti njegovu još zdraviju inačicu: ghee maslac. Iako ghee može zvučati kao nešto novo i egzotično, zapravo se radi o veoma staroj, dobro poznatoj namirnici koja se već tisućama godina koristi u Indiji i Pakistanu. Osim u kulinarstvu, mnogo se koristi u ayurvedskoj medicini za liječenje raznovrsnih tegoba.

 

Što je ghee maslac?

 

Ghee se ponekad opisuje kao pročišćeni maslac, no to je djelomično točno. Pročišćeni maslac ili maslo i u našim se krajevima tradicionalno priprema zagrijavanjem maslaca gdje se s površine odstranjuje pjena s nečistoćom.

Ghee maslac nastaje duljim kuhanjem maslaca pri nižim temperaturama pri čemu iz njega ispari sva voda. Kako bi se odstranili kruti ostaci s dna posude, tekućina se na kraju procijedi i ostaje čista mliječna masnoća. Ghee maslac je u početku tekuć, a kasnije se skrutne. Ugodnoga je mirisa i pomalo orašastoga okusa te pristaje u mnoga jela.

 

Prirodan proizvod

 

Od mlijeka, preko slatkoga vrhnja i maslaca gore opisanim postupkom dobiva se ghee maslac. Osim kod proizvodnje tako i pri pakiranju, ovome se proizvodu ne dodaju stabilizatori i konzervansi niti nikakvi drugi aditivi. Kako je uklonjena voda, ghee se neće brzo pokvariti i možemo ga držati na sobnoj temperaturi. Iako se smatra da se tradicionalan ghee gotovo i ne kvari, uvijek trebamo voditi računa o roku trajanja koji je otisnut na ambalaži proizvoda.

 

Nutritivni sastav i zdravstvene dobrobiti gheeja

 

Najkvalitetniji ghee maslac jest onaj proizveden od maslaca pašnih krava koji sadrži najviše vrijednih spojeva. Ghee je gotovo 100% masnoća u kojoj prevladavaju zasićene masne kiseline, ali i mononezasićene te polinezasićene masne kiseline. Ugljikohidrata i proteina gotovo uopće nema (u tragovima).

Ghee maslac sadrži vitamine topive u masnoćama: A, D, E i K. Oni sudjeluju u mnogobrojnim procesima u organizmu i važni su za imunološki sustav. Vitamin E snažan je antioksidanat koji čuva organizam od štetnoga utjecaja slobodnih radikala (neutralizira ih). Ghee maslac pomaže tijelu u boljoj apsorpciji te metabolizmu vitamina i minerala iz hrane što je važno za čitav organizam.

Kvalitetan ghee maslac može sadržati mnogo mononezasićenih omega-3 masnih kiselina koje djeluju protuupalno i pomažu u očuvanju zdravlja srčano krvožilnoga sustava. Višestruko nezasićena konjugirana linolenska kiselina (CLA) može pomoći u gubitku suvišnih kilograma te prevenciji srčano krvožilnih i zloćudnih bolesti.

U gheeju ima mnogo butirata, estera maslačne (butanske) kiseline koji se povezuju s odgovorom imunološkoga sustava na upale, a imaju i antivirusna svojstva. Butirati pridonose zdravlju probavnoga sustava (štite i liječe sluznice). To je osobito korisno osobama koje imaju Chronovu bolest.

Zbog bogatoga sastava smatra se da redovitim korištenjem ghee maslaca pridonosimo zdravlju živčanoga, probavnoga i mišićno koštanoga sustava te može pomoći u prevenciji preuranjenoga starenja i razvoja degenerativnih bolesti.

Ghee se koristi i za njegu kože kod psorijaze, dermatitisa i ekcema (kao namirnica i za korištenje izvana). Izvrstan je za suhu kožu te ublažavanje oteklina, opekotina i ogrebotina.

 

 

Ghee maslac je pogodan za pripremu hrane pri visokim temperaturama

 

Pri visokim temperaturama mnoga ulja se razlažu na nestabilne elemente poznatije kao slobodni radikali. Veća količina slobodnih radikala u tijelu oštećuje stanice, što dovodi do preuranjenoga starenja, raznih degenerativnih bolesti i raka. Zbog sadržaja zasićenih masnoća točka dimljenja maslaca je pri 120 do 150oC, a kod gheeja čak pri 250 do 260oC, pa je pogodan za kuhanje, pečenje i prženje pri visokim temperaturama.

 

Prednost ghee maslaca u odnosu na običan maslac

 

Iako im je količina kalorija i masnoće ista, ghee ima prednosti nad maslacem. Jedna od njih je malo prije spomenuta točka dimljenja, pa bez brige pri visokim temperaturama možemo pripremati različitu hranu.

Kako u ghee maslacu nema ostataka mlijeka (u maslacu djelomično ima) – uklonjeni su mliječni šećer laktoza i protein kazein pa je prikladan za osobe koje su osjetljive na te spojeve.

Zbog spomenutih spojeva koji su uklonjeni, ghee možemo držati na temperaturi od 25oC, za razliku od maslaca koji bi se ubrzo pokvario.

 

Ghee maslac u kulinarstvu 

 

Ghee maslac možemo koristiti za uobičajeno kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje hrane te ga dodavati u juhe i umake. Gheeijem možemo preliti već neko gotovo jelo (složenci, prilozi, jela od povrća, slastice…). Okus ghee maslaca izvrsno slaže s jajima, rižom, kukuruzom i krumpirom. Tako na njemu možemo peći jaja, omlete, kajgane, kokice, krumpir; dodajemo ga pečenome ili kuhanome kukuruzu, palenti, riži, pire ili kuhanome krumpiru…

Ghee maslac je ukusan namaz za kruh ili sendviče. Možemo ga dodati i u smoothije, kavu, čaj ili neke druge napitke.

Uglavnom, s gheejem jela postaju zasitnija te im daje punoću i bolju aromu.  Istodobno, organizam će bolje apsorbirati neke nutrijente.

 

Ghee maslac za ljepotu

 

Bogati nutritivni sastav i sve zdravstvene prednosti ghee maslaca iznutra povoljno utječu na zdravlje kože, kose i noktiju. No ghee je prikladan za korištenje i izvana; Indijke to prakticiraju od davnina. Kako intenzivno hidratizira, ghee je izvrstan za suhu kožu, razne osipe te za njegu kose i vlasišta, a potiče i rast kose.

 

Encianov Ghee maslac BIO, 300g je prirodna mliječna masnoća proizvedena od mlijeka iz ekološkoga uzgoja. Ne sadrži laktozu (mliječni šećer) niti kazein (mliječni protein).

 

Izvori:

https://www.ecpi.edu/blog/culinary-nutrition-9-health-benefits-ghee

https://www.healthline.com/nutrition/ghee

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/ghee-vs-butter#differences

 

Komentari 0
Nema komentara. Budi prvi!
Pošalji svoj komentar

Vaš email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar