Prijavi se za newsletter, ostvari brojne popuste i iskoristi -15% popusta na ukupnu kupovinu. *Popusti se ne zbrajaju
0
Začinite blagdansku tradiciju
Komentara 0

Purica je klasik na prazničnom stolu. I to je sasvim u redu, potpuno je prirodno da svake godine u isto vrijeme želimo ponoviti jelovnik kojeg dobro poznajemo, podsjetiti se na okuse koji nam ulijevaju sigurnost otkad pamtimo.

No, ako ste od onih koji tradiciju vole učiniti barem donekle svojom, uvijek možete unijeti male intervencije u očekivan obrok. Za mene je to ova kombinacija dvije vrste senfa (Dijon i Estragon) pojačana s dimljenom crvenom paprikom i timijanom koja je hrskavoj kožici purice dala neku novu aromu. A i širi neodoljiv miris dok se purica peče.

Jednako tako, raženo je brašno produbilo okus mlincima. Naoko, riječ je o poznatom i jednostavnom, starinskom jelu na tanjuru, ali opet, nekako iznenađuje svakim zalogajem. Osim toga, gusti umak od gljiva u sojinom vrhnju (opet smo iskoračili iz domene uobičajenog) savršeno se uklopio s raženim partnerom.

Kao četvrta komponenta kompletnog menija, tu se našla lagana, svježa salata koja lijepom kiselinom iz jabučnog octa podiže ostala jela. Laneno i konopljino ulje u salati također odmiču od stereotipa, a uz dodatak sjemenki konoplje dobili smo jednu sasvim novu verziju tipične zelene salate.

Razmislite, stoga, o svom blagdanskom ručku unaprijed. Računajte da će vam trebati i više vremena za pripremu jela, svečani stol se rijetko rješava u 20 minuta. No, najvažnije je da na vrijeme osmislite koji je vaš mali dodatak tradiciji.

Purica u senfu s mrkvom, raženim mlincima, umakom od gljiva i zelenim salatama

Vrijeme kuhanja: 4 -5 sati, ali ovisi o veličini purice (+ vrijeme za odleđivanje purice i stajanje preko noći u soli)

SASTOJCI: 

1 purica (oko 3 kg)

Encian Himalajska sol

1 žlica dimljene crvene paprike

3 žlice slatke crvene paprike

1 žlica Dijon zrnatog senfa

3 žlice Estragon senfa

Svježe mljeveni papar

Suhi timijan

1 jabuka

Svinjska mast

3 žute mrkve

3 narančaste mrkve

2 manje glavice luka

4 režnja češnjaka

Raženi mlinci

150 g raženog brašna

150 g integralnog brašna

2 dl vode

Umak od gljiva

500 g zlatnih šampinjona

4 dcl Alpro sojino vrhnje

1 mala glavica luka

1 žličica dimljene crvene paprike

1 žličica vrganja u prahu

Encian Himalajska sol

 

Salata

Zelena i crvena salata

Baby crvena blitva

Baby špinat

Rikula

Superfoods Bio sjemenke konoplje

Encian Bio Laneno ulje

Encian Bio Konopljino ulje

Encian Bio Jabučni ocat

Encian Himalajska sol

 

PRIPREMA: 

1. Puricu odmrznite (ako imate smrznutu), očistite, izvadite iznutrice i operite vodom. Posušite pa je natrljajte solju iznutra i izvana. Pustite je da stoji u soli preko noći (u hladnjaku).

2. Pomiješajte dvije vrste brašna s vodom i zamijesite tijesto. Podijelite u tri loptice, pa svaku izvaljajte tanko na pobrašnjenoj površini. Svaki dio tijesta stavite u suhi lim za pečenje, pa pecite na 200 stupnjeva, 10-15 minuta (ovisno o pećnici). Suhe mlince zamotajte u krpu.

3. Pomiješajte dvije vrste crvene paprike i dvije vrste senfa. Puricu pospite mješavinom crvenih paprika, popaprite pa natrljajte mješavinom senfa. Na kraju je pospite suhim timijanom. U unutrašnjost stavite jednu oguljenu jabuku.

4. U lim za pečenje stavite 2 žlice svinjske masti pa u pećnici na 220 stupnjeva pustite da se rastopi. U manjem loncu ugrijte oko 5 žlica masti. Puricu smjestite na leđa u lim pa je prelijte s vrelom mašću. Oko nje poslažite mrkvu prerezanu na pola, glavice luka prerezane na pola i cijele režnjeve češnjaka. Stavite sve u pećnicu.

5. Nakon 40-ak minuta izvadite puricu iz pećnice, prelijte je sokom iz lima i preokrenite na prsa. Dodajte u lim oko 2 dl vode i pokrijte aluminijskom folijom. Nemojte puricu skroz zatvoriti folijom, samo lagano prekrijte da zrak može prolaziti. Temperaturu smanjite na 180 stupnjeva i vratite puricu u pećnicu. Povremeno je izvadite van i polijte tekućinom iz lima. Vrijeme pečenja ovisi o težini purice, ali uglavnom vrijedi pravilo da se peče onoliko sati, koliko kilograma ima. Pred kraj maknite foliju i pustite je da se zapeče, zadnjih 15-ak minuta.

6. Pola sata prije kraja pečenja purice, očistite šampinjone i narežite ih na ploške. Kratko prodinstajte luk pa na njega dodajte vrganje u prahu, dimljenu crvenu papriku i šampinjone te pirjajte 10-ak minuta. Na kraju dodajte sojino vrhnje, promiješajte i kuhajte još 10-ak minuta.

7. Natrgajte mlince i prelijte ih vrelom i slanom vodom. Namačite ih do 5 minuta, a zatim ocijedite. Iz lima izvadite puricu i smjestite je na tanjur, a na njeno mjesto ubacite mlince i pomiješajte ih s tekućinom iz lima. Vratite lim u pećnicu na nekoliko minuta, a potom sve izvadite van.

8. Pomiješajte razne vrste salate. Posolite, polijte konopljinim i lanenim uljem, dodajte jabučni ocat i sve dobro promiješajte. Zatim pospite sjemenkama konoplje te promiješajte još jednom.

9. Na veći tanjur servirajte puricu s mlincima i mrkvom. Meso, povrće ili mlince, prema želji, prelijte umakom od šampinjona, a sa strane poslužite salatu.

Napomena: Ako vam slučajno ostane mesa od purice, drugi dan ga možete sitnije narezati i od njega napraviti salatu ili sočan sendvič.

 

 

 

 

Ocjenite članak

Imate komentar, pitanje ili savjet?

Pozivamo vas da ih ostavite u nastavku.

učitavam komentare...