Prijavi se za newsletter, ostvari brojne popuste i iskoristi -15% popusta na ukupnu kupovinu. *Popusti se ne zbrajaju
0
Varivo s kurkumom za dušu
Komentara 0

Nikakvo etažno centralno grijanje ne može vas utopliti u ovim hladnim danima, kao što to može učiniti zdjelica variva. Žlica guste, tople juhe melem je za sve boljke jesensko-zimske sezone, bilo da želite ugrijati smrznute ruke ili raspoloženje kojem već nedostaje sunca.

Kurkuma je jedan od onih magičnih začina, s mnogobrojnim blagotvornim svojstvima za vaše zdravlje. Osim toga, savršeno paše s grahoricama, jer, dok one uglavnom izazivaju nadutost, kurkuma je pobija. Dat će vam i živahan okus (koji mene nekako najviše podsjeća na đumbir) te će obojiti vaše jelo lijepom žutom bojom i vizualno ga podignuti.

U ovom sam varivu odlučila spojiti bijeli grah (bez nekog posebnog razloga, kupila sam ga dosta i imala sam ga najviše), crvenu leću (kako bih postigla što ljepšu gustoću variva) i ječam (jer ga jednostavno obožavam u svim jelima). No, ovaj spoj definitivno nema snagu zakonskog akta, slobodno se opustite.

Možete kombinirati vrstu graha ili leće kakvu god želite, ječam možete i ne morate staviti, složite varivo po svom guštu. Jedino, ako sve kuhate u istom loncu, trebate paziti na redoslijed i vrijeme ubacivanja namirnica kako vam se neke ne bi prekuhale, a neke ostale sirove.

Dakako, priču možete skratiti i grahoricama iz konzerve te tako preskočiti prethodno namakanje i dulje vrijeme kuhanja. Čak i to je prihvatljivo rješenje za one dane kada imate hitnu potrebu za žlicom nečeg utješnog.

Varivo od graha, leće, ječma i kurkume

SASTOJCI:

1 manja glavica luka

3 češnja češnjaka

3 mrkve

1,5 žličica Encian Superfoods Bio Kurkuma u prahu

1 žličica sjemenki gorušice                 

1 žličica suhog timijana

Komadić korijena celera

Voda

200 g bijelog graha

100 g ječmene kaše (oljušteni ječam)

150 g crvene leće

Encian Himalajska sitna sol

Papar

PRIPREMA:

1. Grah i ječam namočite preko noći (neki tvrde da ječmenu kašu nije nužno namakati, ali ja je uvijek potopim barem na barem dva-tri sata). Drugi dan ih ocijedite i isperite.

2. Popržite luk na malo ulja pa dodajte mrkvu narezanu na kolutiće i režnjeve češnjaka koje ste očistili i samo nagnječili nožem. Kratko popržite.

3. Dodajte kurkumu, sjemenke gorušice i timijan. Pustite da začini zamirišu. (Ove začine možete dodati i kasnije, ali ja volim odmah osjetiti njihov miris.)

4. Ubacite grah i korijen celera pa zalijte sve s oko jednom litrom vode.

5. Kuhajte grah oko pola sata pa dodajte ječam i još vode. Sami odredite koliko želite da vam varivo bude gusto.

6. Nakon 20-ak minuta ubacite crvenu leću i dolijte još vode te kuhajte još barem 20 minuta, odnosno dok svi sastojci nisu skuhani. Vodu do kraja kuhanja dolijevajte prema potrebi.

7. Pred kraj posolite i popaprite te još malo kuhajte.

8. Ove namirnice puštaju dovoljno škroba pa jelo nije potrebno dodatno zgušnjavati. Ako ste se preračunali s vodom i varivo vam se čini previše rijetko, možete odvojiti šalicu kuhanih grahorica i ječma, izmiksati pa vratiti u varivo i sve dobro promiješati.

Savjet: Servirano varivo pospite tostiranim sjemenkama buče i suhom ljutom papričicom. Uz tanjur pun škrobastih namirnica, poslužite Mestemacher Proteinski kruh.

Ocjenite članak

Imate komentar, pitanje ili savjet?

Pozivamo vas da ih ostavite u nastavku.

učitavam komentare...