
Volim otkrivati nove namirnice, namirnice koje još nikada nisam jela i koje imaju neku posebnu priču. U ovom receptu svoju priču priča baobab. Drvo afričkog baobaba može živjeti tisućama godina. Zbog njegove mogućnosti da čuva velike količine vode, nazivaju ga i 'drvo života'. Prah se dobiva mljevenjem jezgre ploda. Količina C vitamina i minerala, posebno kalcija, je veća nego u voću koje inače smatramo dobrim izvorima, poput naranče, banane, jabuke, borovnice ili crnog ribizla. Sadrži topiva vlakna koja potiču proizvodnju dobrih bakterija u crijevima. Vitamin C, kalij i fosfor ga čine prirodnim konzervansom. Zbog svih ovih dobrih nutritivnih svojstava i dobrobiti za zdravlje, afrički narod ga stoljećima koristi, posebno za trudnice, djecu i starce.
U proizvodnji Encian baobaba u prahu ne koristi se termička obrada, što je znak da su u njemu sačuvani svi nutrijenti. Okus je blago kiselkast, poput limuna, što ovoj torti daje svježinu. Možete ga koristiti i u smoothijima (1 žličicu na 100 ml tekućine).
SASTOJCI:
Za podlogu:
50 g badema
50 g Superfoods Bio crvene Kvinoje (prethodno namočene 8 sati u vodi s malo jabučnog octa)
120 g suhih grožđica (ili drugog sušenog voća po izboru)
3 žlice Superfoods Bio babobaba u prahu
2 žlice Encian Bio Kokosovog ulja
Za kremu:
250 g indijskih oraščića (prethodno namočenih 2 sata u vodi s malo soli)
1 naranča (korica i sok)
100 g Encian Bio Kokosovog ulja
1 veliki avokado (ili 2 manja)
3 žlice Superfoods Bio Baobaba u prahu
3 žlice kakaa u prahu
3 žlice Superfoods Bio Lucume u prahu
4 žlice meda (ili Sweetiva sirupa)
prstohvat Encian Himalajske soli
Za posipavanje:
3 žlice Superfoods Bio Cacao nibsa
4 žlice oraha
PRIPREMA:
1. Prije nego što krenete pripremati tortu, namočite kvinoju u vodi s jednom žlicom jabučnog octa (8 sati) i indijske oraščiće u vodi s malo soli (2 sata). Nakon namakanja dobro isperite i procijedite.
2. Podlogu pripremite tako što ćete u multipraktiku prvo usitniti bademe, suhe grožđice i baobab u prahu. Potom dodajte namočenu kvinoju i kokos maslac pa još malo miksajte.
3. Podlogu dobro utisnite u manji okrugli kalup za torte koji ste podložili masnim papirom za pečenje. Odložite u hladnjak dok pripremate kremu.
4. Za kremu u blenderu prvo izmiksajte indijske oraščiće, sok od naranče, kokos maslac, med (ili Sweetiva sirup), avokado i naribanu koricu naranče. Potom dodajte baobab u prahu, lucumu u prahu i prstohvat soli pa još kratko miksajte.
5. Kremu prelijte preko podloge i ukrasite komadićima kakaa i orasima koje ste prethodno usitnili.
6. Tortu držite u hladnjaku prije serviranja. Ako odmah ne pojedete, odložite tortu u zamrzivač kako biste joj produljili rok trajanja.