Prijavi se za newsletter, ostvari brojne popuste i iskoristi -15% popusta na ukupnu kupovinu. *Popusti se ne zbrajaju
0
Cimet i đumbir mirišu na blagdane
Komentara 0

Ne znam jeste li Vi od onih koji peku desetak kolača za blagdane? Ja nisam, moram priznati. To, naravno, ne znači da za Božić žvačemo kupovne kekse, ali volim stvari unaprijed organizirati i prije svega, pojednostaviti.

Nisam ni pobornik toga da svoje kulinarske vještine dokazujem kroz pripreme deserata koji graniče s ekstremnim sportovima. Kuhanje, ako zaista želite u njemu uživati, ni na koji način ne treba stvarati stres. I koliko god voljela sav blagdanski folklor, čini mi se da ipak, dok pokušavamo izvesti sve manevre oko pripreme pečenke, nekoliko priloga i nebrojenih deserata - lako može doći do napetosti. E, pa, to zaista nije moja vizija božićne čarolije.

Odabrala sam, stoga, bazični recept za tzv. banana bread i pretvorila ga u svoju verziju blagdanskog kolača. Iako je američkog porijekla, zbog rustikalnog izgleda, a i okusa, ima baš tradicionalan štih. Priprema je brza i krajnje jednostavna, pečenje ne traje dugo, a na kraju imate lijepi, sočni kolač koji može trajati danima (iako vjerojatno neće, jer ćete ga smazati, ali je dobro imati i tu opciju).

Zrelim bananama zahvaljujemo na tome što nam kolač neće zapinjati u grlu, a mirisni začini poput cejlonskog cimeta i đumbira daju mu pravu zimsku dimenziju. Osim toga, imate potpunu slobodu ispeći ovaj kolač u formi koja vam se najviše sviđa, pa ako želite još svečaniju varijantu, koristite kalup za kuglof.

Suh i izdržljiv, a istovremeno tako sočan, ovaj će kolač savršeno pasati uz čajanku ili šalicu toplog kakaa. Kao desert, ili pak za doručak i popodnevni snack, kad god najviše volite pojesti svoju dozu slatkog.

Banana kolač s cimetom i đumbirom

 

SASTOJCI: 

1 i pol šalica glatkog brašna

1 žličica praška za pecivo

1/2 žličice Encian Sode bikarbone

1/2 žličice Encian Himalajske soli

1 žličica Superfoods Cejlonskog cimeta

1/2 žličice Superfoods Bio Đumbira

Korica jedne naranče

3/4 šalice Encian Muscovado tamnog šećera

40 g Encian Bio Kokosovog ulja

2 jaja

1 šalica pirea od zrelih banana (2 banane)

1/2 šalice Alpro napitka od badema bez šećera

1/2 žličice ekstrakta vanilije

80 g Superfoods Bio Cacao nibsa + 1 žlica za posipanje

PRIPREMA: 

Zagrijte pećnicu na 180°C . Pripremite kalup u kojem ćete peći kolač. Ja sam koristila okrugli kalup za torte, manji, promjera 19 cm. Računajte da će vam kolač narasti za vrijeme pečenja, pa možete koristiti i klasični okrugli kalup za torte, koji je širi i plići. No, kolač uopće ne mora biti okrugao, možete upotrijebiti i  četvrtasti kalup, onaj za kuglof ili pak smjesu možete rasporediti u kalupe za muffine.

Pomiješajte suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, sodu, sol, cimet, đumbir, šećer i koricu naranče u velikoj zdjeli.  Na laganoj vatri rastopite kokosovo ulje, pa ga u drugoj zdjeli pomiješajte s jajima, pireom od banana (izgnječite ih vilicom), bademovim mlijekom i ekstraktom vanilije.

Napravite rupu na sredini suhih sastojaka pa ulijte mokre sastojke. Nježno miješajte silikonskom špatulom, dok se smjesa skoro ne izjednači. Zatim ubacite i drobljena zrna kakaa te još malo promiješajte.

Kistom pokupite ostatak kokosovog ulja iz posude u kojoj ste ga rastopili pa namažite kalup po dnu i bočnim stranicama. Zatim kalup lagano i ravnomjerno pobrašnite (uz pomoć malog cjedila/sita). Preselite smjesu u kalup i izravnajte. Po vrhu pospite s još malo drobljenih zrna kakaa.

Stavite u pećnicu i pecite otprilike 30-40 minuta. Kolač koji ima uži promjer, ali je viši, peći će se oko 40 minuta, a širem i nižem će vjerojatno biti dovoljno 30 minuta. U svakom slučaju, provjerite je li kolač gotov uz pomoć čačkalice - ubodite u sredinu, ako izvadite čistu čačkalicu, kolač je pečen.

Kada ga izvadite iz pećnice, pustite da se skroz ohladi pa pospite šećerom u prahu.

Savjet: Ako želite verziju bez jaja, nema problema. Jaja zamijenite još jednom izgnječenom bananom.

Veganski obrok: ne (ali može postati, vidi savjet u receptu)

 

 

Ocjenite članak

Imate komentar, pitanje ili savjet?

Pozivamo vas da ih ostavite u nastavku.

učitavam komentare...