Cemu doprinosi Vitamin D i zašto je bitan u ovo vrijeme izolacije?

Doprinos Vitamina D

Neprocjenjiva je važnost vitamina D kako sada u ovim vremenima izolacije tako i inače, pogotovo jer današnja istraživanja pokazuju kako smo u stalnom deficitu s obzirom da je izbor hrane bogate na vitaminu D  vrlo oskudan, a ne smijemo se niti sunčati.

Vitamin D se u koži stvara pod utjecajem sunčevih UVB zraka. Iz kolesterola u koži nastaje kolekalciferol, a kasnije u jetri i bubrezima aktivni oblik vitamina D- kalcitriol. Najviše se vitamina D stvara ljeti jer je tada najintenzivnije UVB zračenje, no znamo kakve su danas preporuke oko izlaganja suncu, a posebno prekomjernog izlaganja suncu kada bi možda i skupili dovoljnu količinu vitamina D za zimu.

Istraživanja pokazuju njegov značajan učinak na organizam, te mu se mora priznati učinkovitost koju zaslužuje. Sadržaj vitamina D u hrani iznimno je skroman stoga čak i nutricionisti preporučuju unos dodataka vitamina D.

Vitamin D je iznimno važan za zdravlje kože, te ju štiti od infekcija. Povoljno djeluje na atopijski dermatitis, psorijazu i različite druge kožne bolesti. 

Vitamin D odgovoran je i za zdravlje kostiju.  Samim time i rahitis  kod djece i osteoporozu kod starijih, pogotovo žena nakon menopauze. Zahvaljujući dodacima vitamina D od rođenja do prve godine života kod nas je rahitis iskorijenjen, no nažalost često se prvenstveno kod žena nakon menopauze, ali i kod muškaraca u kasnijoj dobi javlja osteoporoza i slabost kostiju. Dakle  vitamin D, uz pravilnu prehranu i redovnu tjelovježbu vrlo je važan u prevenciji osteoporoze. Naravno tu podrazumijevamo i adekvatan unos kalcija kroz pravilnu prehranu.

Vitamin D također kontrolira razinu šećera u krvi, pa istraživanja kažu da ljudi koji imaju manjak vitamina D u organizmu imaju veći rizik za dijabetes, kada se poveća razina vitamina D situacija se normalizira.

Vitamin D je također jedan od vitamina koji djeluje na sazrijevanje bijelih krvnih zrnaca koji su na prvoj liniji obrane od različitih vrsta infekcija, pogotovo dišnog sustava.

Dakle u ovo teško vrijeme izolacije zbog COVID-19 svakako nam je neophodno potreban kako bi osim naših kostiju pojačao i naš imunitet.

Povezani proizvodi

%
Esencia Vitamin D, 30 kapsula
2,05 4,10 
NC zadnjih 30 dana:4,10 
List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

  • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
  • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
  • Slika za inovativnostInovativnost
  • Etično poslovanje
     
  • Briga o planetu
    godišnje proizvedemo
    30.000kW
    iz vlastite solarne elektrane
  • Inovativnost
    godišnje recikliramo
    7.500kg
    papira