Filtriranje
hr en
0 0

Gavez mast – najbolji lijek protiv bolova

Datum objave: 04.06.2018

Gavez (Symphytum officinale) otporna je samonikla zeljasta trajnica odavna poznata u narodu; otuda joj i razni nazivi: veliki gavez, gabež, crni gavez, crni korijen, volovski jezik, konjski rep, kilnjak, vela konsolida, opašica... Kao prirodno stanište voli vlažna mjesta pa najviše raste uz potoke, rijeke i na livadama. Naraste 30 do 150 centimetara. Ima dlakavu stabljiku i izdužene, zašiljene i također dlakave listove. Cvjetovi su zvonoliki, najčešće ružičasto-ljubičasti, rijeđe žutobijeli. Za izradu ljekovitih pripravaka koriste se listovi, a najviše korijen crne boje (otuda i jedan od narodnih naziva). Korijen se ubire u jesen ili rano proljeće. Osim kao pomoć kod zdravstvenih tegoba, prepoznata je i velika vrijednost gaveza kod izrade ekološkoga gnojiva u vrtovima gdje hrani i snaži biljke, pa je ondje sve češći stanovnik.

Ljekovita svojstva ove biljke poznata su još od srednjega vijeka. Zbog neupitne djelotvornosti gavez je u narodu uvijek bio veoma omiljena biljka, a kasnije je djelovanje i znanstveno dokazano. Gavez se uglavnom koristio u obliku obloga i masti, ali su se od njega spravljali i čajevi, što se danas više ne prakticira zbog određenih spojeva koje sadrži. Od raznih pripravaka svakako je najpopularnija gavezova mast u kojoj se nalaze ekstrakti gaveza.

Gavez sadrži brojne kemijske spojeve poput sluzi, alantoina, trjeslovina, triterpena, kolina, raznih kiselina, inulina i škroba. Od svih se možda najviše ističe alantoin, no ipak se čini da se ovim spojevima ne može pripisati pojedinačno djelovanje, već sinergijsko. Stoga se gavez doista smatra biljkom osobita sastava i djelovanja. U sastavu se nalaze i pirolizidinski alkaloidi koji mogu biti kancerogeni i loše djelovati na jetru, pa se stoga ne preporučuje oralna primjena.

Najpoznatije djelovanje gavezove masti je na kosti, zglobove i kožu. Tako se često koristi u ublažavanju simptoma artritisa, raznovrsnih bolova u zglobovima, uganuća, udaraca, nagnječenja tkiva, istegnuća ligamenata i mišića, bolova u leđima, neuralgija, raznih sportskih ozljeda, a čak ubrzava rast i obnovu ozlijeđenih kosti te tkiva. Bilo da se radi o bolovima mišića i zglobova ili tegoba s kožom, aktivni sastojci gaveza imaju izrazito protuupalno djelovanje i uvelike umanjuju bolove (analgetik) stoga je vrlo djelotvoran iz više aspekata.

Mast od gaveza jednostavna je za korištenje. Kod bolova i ostalih poteškoća nježno se umasira na zahvaćena mjesta. Ovisno o tegobi, mast se uglavnom nanosi na kožu nekoliko puta dnevno. Osim toga, gavez je pravi melem za kožu i to ponajprije zbog spoja alantoina koji je umiruje i potiče regeneraciju. Mast od gaveza je pogodna za rane koje teško zacjeljuju, ogrebotine, potiče nastanak novoga tkiva, obnovu kože, njeguje ožiljke… Gavezova mast se nikada ne stavlja na otvorene rane stoga što potiče brzo zacjeljivanje pa se može desiti da rana površinski zacijeli, a iznutra ostane upaljena. Stoga se uvijek oprezno nanosi samo uz rub rane.

Trudnicama i dojiljama se ne preporučuje korištenje gaveza. Mast od gaveza namijenjena je samo za vanjsku uporabu. Općenita preporuka je da se ne koristi dulje od 4 do 6 tjedna. Za iste tegobe može se koristiti i kod životinja. 

Komentari 1
Nema komentara. Budi prvi!

Komentiranje je zatvoreno