10 razloga zašto chia sjemenke trebate uvrstiti u svoj detox plan

10 razloga zašto chia sjemenke trebate uvrstiti u svoj detox plan

Jedan popularni sastojak u mnogim detoks dijetama su chia sjemenke koje se mogu konzumirati u pokretu uz minimalan napor jer se ne kuhaju.

Međutim, njihova popularnost u detoks dijetama je porasla i zbog brojnih jedinstvenih zdravstvenih dobrobiti koje su otkrili istraživači.

U nastavku smo naveli kratki popis najvažnijih zdravstvenih dobrobiti chia sjemenki kako bismo vam dali predodžbu o tome kako bi ih i vi mogli uvrstiti u svoj plan prehrane i od njih iskoristiti samo najbolje u procesu čišćenja organizma. 
 

10 zdravstvenih prednosti chia sjemenki 
 

1. Chia sjemenke mogu poboljšati zdravlje kostiju

Chia sjemenke sadrže visok sadržaj minerala, pogotovo kalcija i fosfora koji su ključni igrači u zdravlju kostiju.
To znači da povećanje unosa chia sjemenki uvelike može pomoći u spriječavanju problema poput osteoporoze i frakture kostiju. 

2. Chia sjemenke mogu spriječiti kardiovaskularne bolesti

Chia sjemenke sadrže zdrave masnoće poput omega-3 masti, koje su povezane s velikim brojem zdravstvenih prednosti, a jedna od ovih prednosti je smanjenje kolesterola i rizika pojave srčanih bolesti. 

Chia sjemenke također mogu pomoći u očuvanju kvalitete krvnih žila. 

3. Chia sjemenke mogu pomoći ojačati imunitet

Jedan način na koji se omega-3 masti obrađuju u organizmu su kroz interakciju s arahidonskom kiselinom. Što to može značiti za vas? Stvaranje imunoloških stanica koje će se boriti protiv infekcija.

Ovo blagotvorno djelovanje na vaš imunološki sustav znači da vam chia sjemenke mogu pomoći da vas bolesti zaobiđu tijekom zimskih mjeseci. 

4. Chia sjemenke mogu pomoći kod regulacije šećera u krvi i dijabetesu

Budući da su chia sjemenke relativno niska ugljikohidratna hrana, u njima mogu uživati i svi koji se bore s visokim šećerom u krvi. To ih također čini odličnom hranom za dijabetičare koji ne mogu kontrolirati razinu inzulina. 

Niska razina ugljikohidrata također može poboljšati osjetljivost na inzulin i spriječiti šanse za dobivanje dijabetesa tipa 2, osobito ako se kombinira s aktivnim načinom života. 

5. Chia sjemenke mogu pomoći u borbi protiv upale

Mix omega-3 masti i vitamina u chia sjemenkama znači da imaju snažan protuupalni učinak na tijelo. To može pomoći u zaštiti stanica od spriječavanja i usporavanja procesa starenja.

6. Chia sjemenke mogu pomoći kod probave

Još jedan razlog zašto trebate uvrstiti chia sjemenke u svoj plan detoxa i mršavljenja. To je zbog njihovog visokog sadržaja vlakana.

Bogatstvo topljivih i netopivih vlakana u chia sjemenkama znači da one mogu pomoći u povećanju apsorpcije hranjivih tvari, borbi protiv kolesterola, te ubrzati i regulirati rad crijeva te pomoći u spriječavanju konstipacije.

7. Chia sjemenke mogu potaknuti rast mišića (i gubitak masnoća)

Zajedno s njihovim visokim udjelom zdravih masnoća i niskim udjelom ugljikohidrata, chia sjemenke su također odličan izvor proteina koji su neophodni za održavanje mišićne mase, pogotovo ako prolazite kroz proces mršavljenja.

Mišićna masa je ključna za održavanje tjelesne sposobnosti i spriječavanje brojnih bolesti. Dodavanje chia sjemenki u vašu prehranu pun je pogodak!

8. Chia sjemenke mogu pomoći kod zdravlja mozga

Zajedno s protuupalnim i imunološkim sustavom, nova istraživanja pokazuju da povećanje unosa omega-3 također može povećati količinu signala u vašem mozgu kako bi se stvorilo više moždanih materija. 

To bi moglo imati niz zdravstvenih prednosti, uključujući spriječavanje mentalnih bolesti, poboljšanje funkcioniranja mozga i povećanje inteligencije.

9. Chia sjemenke mogu pomoći u promicanju oralnog zdravlja

Mješavina kalcija, fosfora i vitamina A znači da chia sjemenke mogu učiniti više nego samo povećati gustoću kostiju: redovito uzimanje chia sjemenki može također pomoći u poboljšanju čvrstoće vaših zubi. 

Istraživanja su otkrila vezu između zubnog zdravlja i kardiovaskularnih bolesti, što znači da chia sjemenke mogu imati izravne i neizravne pozitivne učinke na zdravlje vašeg srca. 

10. Chia sjeme pomažu u promicanju mršavljenja

Unatoč tome što su prepune hranjivih tvari, chia sjemenke su iznenađujuće niske u kalorijama. To, u kombinaciji s njihovim visokim sadržajem vlakana, znači da će vas chia sjemenke održati sitima i pomoći vam da brzo izgubite težinu. 

 

 

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

  • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
  • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
  • Slika za inovativnostInovativnost
  • Etično poslovanje
     
  • Briga o planetu
    godišnje proizvedemo
    30.000kW
    iz vlastite solarne elektrane
  • Inovativnost
    godišnje recikliramo
    7.500kg
    papira